G-QXXHXL9JW0
USD34,13
EURO37,77
CNY4,87
GBP45,03
EURO/USD1,10
BIST8.898,23
Petrol77,75
GR. ALTIN2.913,33
BTC2.084.379,91

IMF’den Orta Doğu Açıklaması: Savaşın Ekonomik Etkileri Endişe Verici

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Uluslararası Para Fonu (IMF) Sözcüsü Julie Kozack, Orta Doğu’daki çatışmaların tırmanma olasılığının artmasıyla bölge ve ötesi için ekonomik risklerin artabileceğini belirtti. İsrail’in Lübnan’a yönelik kara harekatını sürdürdüğü sırada İran, misilleme saldırısına geçti. İran Devrim Muhafızları Ordusu, İsrail’e balistik füze saldırısı başlattığını açıkladı. İran, Lübnan’a saldıran İsrail’e karşı saldırı düzenledi ve Tel Aviv’i hedef aldı. Küresel piyasalar, Orta Doğu’daki gerilimin etkisiyle negatif seyrediyor.

IMF Sözcüsü Julie Kozack, düzenlediği basın toplantısında küresel ekonomideki gelişmelere ilişkin değerlendirmelerde bulundu. Orta Doğu’daki çatışmaların artışıyla ilgili endişelerini dile getiren Kozack, çatışmanın bölge ve ötesinde ciddi ekonomik sonuçları olabileceğini vurguladı. Batı Şeria, Gazze, Lübnan ve İsrail’in çatışmalardan zarar gördüğünü belirten Kozack, ekonomik etkiler hakkında henüz erken olduğunu ancak ekonominin çatışmanın etkisi altında olduğunu ifade etti.

Kozack’a göre, Gazze’deki sivil halk çok kötü sosyoekonomik koşullarla karşı karşıya ve insani krizle karşı karşıya. Batı Şeria ekonomisinde kötüleşen beklentilerle birlikte GSYH’de yüzde 25’lik bir düşüş yaşandığını belirten Kozack, Lübnan’ın halihazırda kırılgan olan durumunun çatışmalarla daha da kötüleştiğini söyledi. İsrail’de ise geçen yılın son çeyreğinde GSYH’de yüzde 20’lik bir daralma yaşandı ve bu yılın ilk yarısında kısmi bir toparlanma görüldü.

Kozack, IMF-Dünya Bankası Yıllık Toplantıları sırasında Dünya Ekonomik Görünüm Raporu ile bölgesel ekonomik görünüm raporlarının paylaşılacağını belirtti. ABD ekonomisine de değinen Kozack, enflasyonun Fed’in eylemleri sonucu düştüğünü söyledi. Fed’in enflasyon hedefine doğru ilerlediğini ve para politikası konusunda uygun adımlar attığını belirten Kozack, risk dengesinin değişmesiyle Fed’in gevşeme politikasını başlattığını ifade etti.

Japonya Merkez Bankası’nın para politikasında önemli adımlar attığını belirten Kozack, bu adımların Japonya’daki enflasyon hedefine ulaşmasına yardımcı olacağını söyledi. BoJ’a veri odaklı olmaya devam etmesi ve faiz oranlarını enflasyon tahminleriyle uyumlu olarak kademeli olarak artırması tavsiyesinde bulundu. Son olarak, Kozack ABD’nin doğu yakasındaki limanlarda yaşanan işçi grevini dikkatlice takip ettiklerini ve tedarik zincirlerinin sorunsuz çalışması için en kısa sürede anlaşma sağlanmasını umduklarını belirtti.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
IMF’den Orta Doğu Açıklaması: Savaşın Ekonomik Etkileri Endişe Verici

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

Haber Kontak ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!