G-QXXHXL9JW0
USD34,24
EURO37,63
CNY4,88
GBP45,08
EURO/USD1,10
BIST9.109,34
Petrol78,14
GR. ALTIN2.922,34
BTC2.135.592,02

İKÇÜ’den Uyarı: Aslan Balığı Yerli Türler Üzerinde Tehdit Oluşturuyor

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

İzmir Katip Çelebi Üniversitesi (İKÇÜ) Su Ürünleri Fakültesi’nde görevli Dr. Erhan Irmak, yerli balık türlerinin azalması ve yabancı istilacı türlerin artması arasındaki bağlantıya dikkat çekti. Sularımızda aslan balığı gibi yabancı türlerin çoğalması, yerli türler üzerinde tehdit oluşturuyor. Bu durumun sebebi ise rekabetin olmaması ve yabancı türlerin kolayca çoğalabilmesi. Özellikle aslan balığı, kayalık habitatlarda bulunan diğer balık türleri ve eklem bacaklılarla beslenerek yerli türler üzerinde baskı oluşturabiliyor.

İKÇÜ Su Ürünleri Fakültesi’nde Dr. olan Erhan Irmak, aslan balığının Türkiye sularında göründüğü ilk tarihten itibaren hızla yayıldığını vurguladı. 2014 yılından sonra özellikle kıyı bölgelerimizde hızla artan aslan balığı popülasyonu, Ege Denizi’nin güneyine kadar ulaşmış durumda. Ancak aslan balığının kuzeye doğru yayılmasını sınırlayan bir faktör var: sıcaklık. Kuzey Ege’de yaz aylarında esen rüzgarlar, denizdeki soğuk dip suyunun yüzeye çıkmasını sağlayarak aslan balığının yayılımını engelliyor.

Aslan balığına temas edilmemesi gerektiğini belirten Dr. Erhan Irmak, balığın vücudunda keskin dikenler bulunduğunu ve özellikle sırtında bulunan yüzgeç dikenlerinin zehirli, sivri ve büyük boyutta olduğunu söyledi. Bu nedenle balıkçılar, yüzücüler ve zıpkın ile avlanan dalıcılar açısından aslan balığının risk oluşturabileceğini ifade etti. Ancak balığın etinin yenilebilir olduğunu ve zehir içermediğini belirtti.

Türkiye sularındaki yerli balık popülasyonlarının aşırı avlanma nedeniyle zayıfladığını ve bu durumun yabancı istilacı türlerin artışına yol açtığını vurgulayan Dr. Irmak, aslan balığının yerli türler üzerinde baskı oluşturabileceğini söyledi. Rekabetin önlenmesi ve yerli türlerin korunması için bilinçli avlanma ve balıkçılık politikalarının uygulanması gerektiğini belirtti. Sonuç olarak, yerli balık türlerinin korunması ve yabancı istilacı türlerin kontrol altına alınması için çeşitli önlemlerin alınması gerektiğini vurgulayan Dr. Erhan Irmak, bu konuda toplumun da bilinçlendirilmesi gerektiğini dile getirdi.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
İKÇÜ’den Uyarı: Aslan Balığı Yerli Türler Üzerinde Tehdit Oluşturuyor

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

Haber Kontak ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!