Günümüzde hız, yaşamımızın ayrılmaz bir unsuru haline geldi. Uzun yolculuklar söz konusu olduğunda zaman tasarrufu, büyük bir öneme sahiptir.
Peki, en hızlı yolcu uçakları hangileridir? Bu sorunun yanıtını arıyorsanız doğru yerdesiniz. Sizi, hız tutkunları için derlediğimiz en dikkat çekici 10 uçak ile tanıştırmak için buradayız.
Boeing 747-400, 35 yılı aşkın bir süre boyunca hizmet vermiş olmasına rağmen, bu listeye girmeyi başarmıştır.
Uzun menzili ve yüksek hızıyla, en parlak döneminde havayolu şirketleri tarafından yoğun olarak tercih edilmiştir.
Ancak eski ve verimsiz bir tasarım olması nedeniyle, üretimi 2007 yılında sonlandırılmıştır. Günümüzde ise yalnızca birkaç ticari versiyonu hizmet vermektedir.
Boeing 777, yaklaşık 30 yıldır gökyüzünde yer alan ve uzun süreli kullanılan bir uçaktır.
Yeni siparişler ve teslimatlar, bu uçağın gelecekte de sıklıkla kullanılacağı anlamına gelmektedir. 500’den fazla yolcu kapasitesiyle, tek katlı bir uçakta kayda değer bir performans sunmaktadır.
Airbus A380, 800’den fazla yolcuyu konforlu bir şekilde taşıyabilen, dünyanın tek tam uzunlukta ve çift katlı uçağıdır.
Şimdiye kadar üretilmiş en büyük yolcu uçağı olan A380, inanılmaz bir hızla 1098 km/saat hıza ulaşabilme yeteneğine sahiptir.
Üretimi resmi olarak sona erse de sağladığı hız ve konfor sayesinde, gelecekte de aktif olarak uçuş yapacağı öngörülmektedir.
Üç motorlu olan bu iş jeti, lüks bir şekilde 16 yolcuyu 1111 km/saat hıza kadar taşıma kapasitesine sahiptir. Motorlardan birinin uçağın kuyruğunun ortasına yerleştirildiği bu tasarım, üç motorlu uçakları nadir kılan bir özelliğe sahiptir. Dassault, şu anda bu tür uçakları üreten tek firma konumundadır.
Boeing 787 Dreamliner, konfor ve verimlilik açısından kendine has bir üne sahiptir. Bunun yanında 1111 km/saat azami hızıyla hız açısından da dikkat çekmektedir.
Dünya genelinde 1000’den fazla hizmette olan bu uçak, uzun mesafeli uçuşlar için ideal bir seçenektir.
747 platformunun olgunluğuna rağmen, 747-8i dünyanın en hızlı büyük ticari jeti olma unvanını taşımaktadır.
1136 km/saat hızla yaklaşık 500 yolcu taşıyabilen bu model, etkileyici performansıyla dikkat çekmektedir.
Bu uçaklar öyle etkileyici ki, ikisi şu an ABD Hava Kuvvetleri tarafından modifiye edilmektedir.
Özel jet denilince akla gelen ilk marka olan Gulfstream, yüksek fiyatının yanında etkileyici bir azami hız sunmaktadır. 13.000 km menzil kapasitesine sahip olan bu uçak, 19 kişiyi lüks bir şekilde taşıyabilmektedir.
15 bin metrenin üzerindeki yüksekliklerde uçarak diğer hava trafiğinin ve kötü hava koşullarının üstünde daha pürüzsüz bir seyahat imkânı sunmaktadır.
Uzun süre kullanımda olan Citation X’in güncellenmiş versiyonu Citation X+, daha geniş bir kabin ve geliştirilmiş bir azami hıza sahiptir.
6400 km menzil sunan bu model, birçok rakibinden daha kısa bir menzil sunmasına rağmen popülaritesini korumaktadır. Daha hızlı versiyondan toplam 29 adet üretilmiş ve üretimi 2018’de sona ermiştir.
2025 yılında faaliyete geçmesi planlanan Bombardier Global 8000, lüks ile hızı bir araya getiriyor.
19 yolcuyu konforlu bir şekilde taşırken 1160 km/saat hıza ulaşabilen bu uçak, 14.000 km’nin üzerinde menzil sunmaktadır. Bu özellikleriyle uzun mesafeli seyahatler için ideal bir seçenek haline gelmektedir.
2023 yılında yolcu taşımaya başlayan dünyanın en hızlı uçağı ise Virgin Galactic aracıdır. Temmuz 2021’de, roket uçağında altı yolcu Mach 3 hızına ulaşmayı başardı. Listedeki diğer uçaklardan farklı olarak, VSS Unity tek bir roket motoruyla çalışmaktadır.
Kendi başına havalanamayan bu uçak, 15.000 m yükseklikte White Knight Two adı verilen bir kargo uçağının arkasında taşınmaktadır.
Fırlatıldıktan sonra 3700 km/saatin üzerinde hızlara ulaşabilen bu araç, Dünya yüzeyinden yaklaşık 90 km yükseklikte seyir yapma kapasitesine sahiptir.
20 yıllık bir geliştirme sürecinin ardından ilk ticari uçuşlar gerçekleştirildi ve 90 dakikalık bir uçuş için bilet ücreti 400 bin dolar olarak belirlendi.