Bursa’nın coğrafi işaret tescilli kaliteli enginarlarının öne çıktığı Hasanağa Mahallesi’nde hasat çalışmaları devam ederken, üreticiler bıçaklarını bilettirmek için bıçakçılara akın ediyor.
Geçen yıl 350 bin adet enginar üreten Hasanağa, bu yıl tahminen 500 bin enginar kesimi gerçekleştirecek. Üreticiler, geçen yılki ortalama 40 lira olan tane fiyatlarıyla iyi bir sezon geçirirken, ekim alanlarını yaklaşık yüzde 75 oranında artırarak 350 dönüme çıkardılar. Bu yıl ekilen enginarlar, gelecek yıl tam verimle ürün verecek. Hasanağa’daki 500 bin enginara ek olarak, Bursa’nın diğer bölgelerinde de yüzbinlerce enginar kesilip işleme alınacak. Üreticilerin, bıçaklarını özel yerlerde bileyerek kullanmaları, bu dönemde bıçakçılarda yoğunluğa yol açıyor. Kapalı Çarşı’daki bıçakçılar, Kurban Bayramı ve enginar hasadı nedeniyle oldukça hareketli günler geçiriyor.
Hasanağa Mahallesi Kadın Derneği Başkanı Neşe Ergen, enginarı vakumlamadan önce kullandıkları bıçakların özel olduğunu belirtti. Enginar soyma sürecinin nasıl olduğuna dair merak uyandırdığını ifade eden Ergen, “Öncelikle bir alışkanlık ve el becerisi şart. Ancak en önemli faktör bıçakların kalitesidir. Bıçaklar çok keskin olmalı ve enginar soymak için özel olarak tasarlanmalıdır. Bu sebeple mahalledeki herkes bıçaklarını biletmek için Kapalı Çarşı’ya yöneliyor,” dedi.
Enginarları elma soyar gibi soyduklarını dile getiren Ergen, “El becerisi de gerekiyor. Enginarlar, kararmadan hızlı bir şekilde soyulup limonlu suya atılmalıdır. Vakumlama işlemi öncesinde suyunu arındırıyoruz ve ardından vakumluyoruz. Şu günlerde mahallemizde her evde enginar telaşı var. Hasat, soyma, işleme ve vakumlama işlemleri tüm günümüzü alıyor. Yüzbinlerce enginarı düşününce, tek tek işlenmesi oldukça meşakkatli. Gelen siparişlere de yetişmeye çalışıyoruz,” şeklinde konuştu.
Bıçakçı Mehmet Akçora, dedelerinden miras kalan mesleğini sürdürdüğünü belirterek, ailesinin 100 yıldan fazla bir süredir bıçakçılık yaptığını aktardı. Kapalı Çarşı’da her türlü bıçağın satışını yaptıklarını belirten Akçora, Kurban Bayramı öncesinde çifte yoğunluğun yaşandığını ifade etti. Enginar hasadı sebebiyle de hareketliliğin arttığına dikkat çeken Akçora, “Enginar bıçakları özeldir ve dört aşamadan geçirilerek hazırlanır. En son kılağı alındıktan sonra kullanıma uygun hale gelir. Hasat döneminin yoğunlaşmasıyla birlikte enginar üreticileri de bizde yoğun talep oluşturuyor,” dedi. – BURSA