G-QXXHXL9JW0
USD34,27
EURO37,68
CNY4,86
GBP44,98
EURO/USD1,10
BIST9.089,53
Petrol79,28
GR. ALTIN2.920,67
BTC2.145.914,48

Hadım Yasası’nda Yeni Dönem: Suçlulara Tıbbi Tedavi Zorunluluğu Gelebilir!

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Ceza İnfaz Kanunu’nda Hadım Yasası Hakkında Bilgilendirme

Ceza İnfaz Kanunu’na göre hadım yasası, suçtan mahkûm olan bireylerin infaz sürecinde "tıbbi tedavi" görmesini, infaz hâkiminin takdirine bırakıyor. Bu düzenleme, mahkûmların cezalarının infazı sırasında ya da şartlı tahliyeleri durumunda, belirli yükümlülükleri yerine getirmelerinin önemine dikkat çekiyor.

Hadım Yasası Nedir?

Yasa metninin ilgili maddesinde aşağıdaki gibi açıklanıyor: "188. madde hariç olmak üzere bu suçlardan dolayı hapis cezasına mahkûm olanlar hakkında, cezanın infazı sırasında ve şartlı salıverilmeleri durumunda denetim süresi içinde, aşağıdaki tedavi veya yükümlülüklerden bir veya birkaçına infaz hâkimi tarafından karar verilir:

  • Tıbbi tedaviye tabi tutulmak
  • Tedavi amaçlı programlara katılmak"

Tarihi bağlamda "hadım" terimi genellikle erken yaşlarda hadım edilen erkekleri tanımlamak için kullanılmıştır. Ancak bazı eski kaynaklarda bu terim, hadım edilmemiş fakat evlenme veya çocuk sahibi olma isteği taşımayan kişiler için de kullanılmaktadır.

Adalet Bakanı Yılmaz Tunç’tan Hadım Yasası Üzerine Açıklama

Önceki gün gazetecilerin sorularını yanıtlayan Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, "Cinsel suçlara yönelik hadıma dair bir çalışma yapılması günümüzde mümkün mü?" sorusu üzerine şu şekilde yanıt verdi:

"Ceza İnfaz Kanunu’muzda daha önce gündeme geldiğinde, o dönemde Adalet Komisyonu üyesi olarak bunu hatırlıyorum. Ceza İnfaz Kanunu’nun 108. maddesinde tıbbi tedaviye karar verme yetkisi var. Bu açıdan mevzuatımız buna uygun. Tabii ki uygulamayı geliştirecek şekilde belki mevzuatta yeni bir düzenleme yapılabilir."

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
Hadım Yasası’nda Yeni Dönem: Suçlulara Tıbbi Tedavi Zorunluluğu Gelebilir!

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

Haber Kontak ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!