Dün akşam saatlerinde Güney Kore’de meydana gelen olaylar, dünya kamuoyunu adeta şok etti. Güney Kore Devlet Başkanı Yoon Suk Yeol, muhalefetin devlet karşıtı faaliyetlerde bulunduğu iddiasıyla sıkıyönetim ilan etti. Yoon, muhalefeti “hükümetin işlevini yerine getirmesini engellemekle” suçladı ve sıkıyönetimin, “Kuzey Kore yanlısı güçleri ortadan kaldırmayı ve anayasal özgürlük düzenini korumayı” amaçladığını dile getirdi.
Devlet Başkanı Yoon, sıkıyönetim kararının gerekli olduğunu ve ülkeyi özgür ve demokratik bir şekilde yeniden inşa edeceklerini ifade etti. Sıkıyönetim ilanı ardından, Savunma Bakanlığı, ordudaki komutanlara toplantı talimatı vererek teyakkuzda olunması çağrısında bulundu. Bunun yanı sıra, “sıkı yönetim birlikleri” olarak görevli askerlerin Ulusal Meclis’e girdiği bildirildi.
Ordunun Ulusal Meclis’e girmesi, endişeleri daha da artırdı. Güney Kore ordusu, parlamento ve siyasi partilerin faaliyetlerinin yasaklandığını duyurdu. Sıkıyönetim ilanının ardından, Ulusal Meclis yerleşkesine giriş, korumalar ve polis tarafından engellendi. Yerel saatle 23.30 itibarıyla Ulusal Meclis kapılarında nöbet tutan güvenlik güçleri, yalnızca milletvekillerinin, parlamento personelinin ve akredite muhabirlerin kimlik kontrolü sonrası içeri girmesine izin verdi.
Yoon’un sıkıyönetim ilanının ardından Meclis önünde toplanan birçok vatandaş ile polis arasında arbede yaşandığı aktarıldı. Ülkenin ana muhalefet partisi olan Demokrat Parti, bu kararın ardından milletvekillerini parlamentoya çağırdı. Ulusal Mecliste gerçekleştirilen acil oturumda sıkıyönetim kararının kaldırılmasına yönelik önerge oylandı ve 190 milletvekilinin oyu ile kabul edildi.
Yoon, bunun üzerine bakanlar kurulunu topladı ve kabinenin onayının ardından sıkıyönetimi sonlandırdığını açıkladı. Yoon, “Ulusal Meclis’ten sıkıyönetimin kaldırılması talebi geldi, ben de sıkıyönetimi uygulamak üzere görevlendirilen birlikleri geri çektim” dedi. Bu gelişmenin ardından Devlet Başkanı Yoon’un danışmanları, topluca istifa edeceklerini duyurdu.
Muhalefet, Yoon’un sıkıyönetim ilanına sert bir şekilde tepki gösterdi. Demokratik Parti tarafından yapılan açıklamada, Yoon’un derhal istifa etmemesi halinde azil işlemlerinin başlatılacağı belirtildi. Açıklamada, “Başkan Yoon’un Anayasa’yı yok etmesine ve demokrasiyi ayaklar altına almasına göz yummayacağız” ifadelerine yer verildi.
Devlet medyası, altı muhalefet partisinin Yoon Suk Yeol hakkında azil tasarısı sunmayı planladığını aktardı. Azil oylamasının bu hafta içinde, muhtemelen cuma ya da cumartesi günü gerçekleştirilmesi bekleniyor. Ana muhalefet lideri Lee Jae-myung, milletvekilleri ve halk ile birlikte Seul’de miting düzenleyerek Yoon’un sıkıyönetim ilanını kınadı ve istifasını talep etti.
Bunun yanı sıra, Yoon’un kendi partisinden de eleştiriler geldi. PPP Genel Başkanı Han Dong-hoon, sıkıyönetim kararını “trajik” olarak nitelendirerek “İktidar partisi olarak halk karşısında çok üzgünüz” dedi. Han, “Başkan Yoon, bu trajik durumu detaylı bir şekilde açıklamalıdır” ifadesini kullandı ve sıkıyönetim uygulamasını tavsiye eden savunma bakanının görevden alınmasını talep etti.
Güney Kore tarihinin 13. sıkıyönetim ilanı olan