Güney Kore’de Yolsuzluk Soruşturma Ofisi (CIO) yetkilileri, devlet başkanlığı görevinden uzaklaştırılan Yoon Suk Yeol’un tutuklanması için ikinci kez harekete geçti. Yonhap haber ajansının bildirdiğine göre, yetkililer Yoon’u tutuklamak amacıyla Başkanlık konutunun önüne gitti fakat burada Başkanlık Güvenlik Servisi tarafından oluşturulan barikatlarla engellendiler.
Yoon’un destekçileri, konutun çevresinde toplanarak yaklaşık 6 bin 500 kişilik bir kalabalık oluşturdu. İktidar partisi olan Halkın Gücü Partisi’nden (PPP) milletvekilleri de Yoon’un tutuklama kararını protesto etmek amacıyla konut önünde bir araya geldiler.
Olayın büyümesi üzerine konut çevresine yaklaşık 3 bin polis yerleştirildi. Alınan bilgilere göre, tutuklama kararı 21 Ocak’a kadar geçerliliğini sürdürecek. Gün içerisinde askeri birliğin, polis ve CIO yetkililerinin konuta girişine izin verdiği de bildirildi.
Güney Kore Batı Bölge Mahkemesi, 31 Aralık 2024 tarihinde Yoon Suk Yeol hakkında “ayaklanma” ve “görevi kötüye kullanma” suçlamalarıyla bir tutuklama emri çıkarmıştı. Ancak, resmi konuta giden polisler ile Yoon’un korumaları arasında çıkan arbede nedeniyle bu emrin infazı gerçekleştirilmemişti.
Sıtıyönetim konusu, Yoon’un 3 Aralık 2024 tarihinde yaptığı bir televizyon konuşmasında, muhalefetin “devlet karşıtı aktivitelere” karıştığını öne sürerek sıkıyönetim ilan etmesiyle gündeme gelmişti. Ancak parlamentonun yürüttüğü oylamada bu kararın kaldırılması ile Bakanlar Kurulu tarafından onaylanması üzerine Yoon geri adım atmak zorunda kaldı.
Meclis tarafından azli istenen Yoon, Anayasa Mahkemesi’nin vereceği karara kadar görevden geçici olarak uzaklaştırılmış ve yerine güncel Başbakan Han Duck-soo vekaleten atanmıştı. Bunun yanı sıra muhalefetin girişimiyle yapılan oylamada 27 Aralık 2024 tarihinde, Yoon’un vekili olarak görevde bulunan Başbakan Han için de bir azil kararı alındı. Han’dan sonra devlet başkanlığının vekaletini Başbakan Yardımcısı ve Maliye Bakanı Choi Sang-mok üstlenmişti.
Bu süreç, Güney Kore’deki siyasi krizin derinleştiği, muhalefetin elini güçlendirdiği ve devletin yüksek kademelerinde iktidar değişikliklerine yol açan karmaşık bir duruma işaret etmekte. Yoon Suk Yeol’un böyle bir süreçte karşılaştığı tutuklama ve devlet başkanlığı görevinden uzaklaştırma gibi olaylar, ulusal güvenlik, siyasi istikrar ve toplumsal huzur açısından nasıl sonuçlar doğuracağı yönünde tartışmalara neden olmaktadır. Güney Kore’de bu tür gelişmelerin halk üzerindeki etkisi ve gelecekte siyasi yapıların nasıl şekilleneceği merakla bekleniyor.