G-QXXHXL9JW0
USD34,23
EURO37,59
CNY4,85
GBP44,90
EURO/USD1,10
BIST9.044,89
Petrol77,50
GR. ALTIN2.887,58
BTC2.144.910,48

Gün Batımıyla Başlayan Depresyonun Etkileri: Nasıl Başa Çıkılmalı?

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Gün batımıyla birlikte birçok insan kendisini zorlayıcı ruh halleri içine girer. Gece saatlerinde yoğunlaşan depresif duygular, önemli bir ruh sağlığı sorununun işareti değil fakat dikkat edilmesi gereken bir durumdur. Uzmanlar, bu duygularla nasıl başa çıkılacağını bilmenin önemini vurguluyor.

GECE DEPRESYONU NEDİR?

Gece depresyonu, tıbbi bir teşhis olmasa da akşam saatlerinde yaşanan depresyon semptomlarını tanımlamak için kullanılan bir terimdir. Amerikan Psikiyatri Birliği’nin yeni başkanı Dr. Theresa Miskimen Rivera, bu durumu "mutluluk hissi" olarak tanımlar. Dr. Rivera, bu duyguların sadece zihinde değil, aynı zamanda bedende de etkili olduğunu, özellikle uykusuzluk şeklinde kendini gösterebileceğini belirtmektedir.

GÜNEŞİN BATMASI NEDEN RUH HALİNİ ETKİLİYOR?

Independent’ta yer alan habere göre; ruh halimiz üzerinde biyolojik saatin büyük bir etkisi vardır. Sirkadiyen ritim adı verilen bu iç saat, günün belirli saatlerinde uyanıklık ve uyku ihtiyacını yönetir. Gece olduğunda, beyindeki epifiz bezi melatonin salgılar ve bu da uyku isteği yaratır. Eğer uyku düzeniniz bu biyolojik saatinizle uyumsuzsa, ruh haliniz olumsuz etkilenebilir.

GECE DEPRESYONUNU HAFİFLETMEK İÇİN NELER YAPILABİLİR?

Gece depresyonuyla başa çıkmak için en önemli adım, uyku kalitesini artırmaktır. Southampton Üniversitesi’nden Dr. Sarah L. Chellappa, düzenli uyuma ve uyanma saatlerinin ruh hali üzerinde pozitif etkiler yarattığını vurgulamaktadır. Ayrıca, yatmadan bir saat önce elektronik cihazlardan uzak durmak ve gün içinde uyuklamaktan kaçınmak da önerilenler arasındadır.

FİZİKSEL ETKENLER DE ÖNEMLİ

Gece uykusuzluğunun nedeni fazla kafein ya da ağır bir akşam yemeği olabilir. Uykusuzluk, depresif duyguları tetikleyebilir. Bununla başa çıkmak için yatak odasının serin ve rahat olmasına dikkat etmek önemlidir.

KAFANIZDAKİ DÜŞÜNCELER Mİ RAHATSIZ EDİYOR?

Dr. Rivera, gece aklınızı kurcalayan düşünceleri bir kağıda yazmanızı önermektedir. Oregon Sağlık ve Bilim Üniversitesi’nden Dr. Alfred J. Lewy de, gece karamsarlığa kapılmaktansa, sabah daha taze bir zihinle sorunlara yaklaşmanın faydalı olacağını belirtmektedir.

NE ZAMAN YARDIM ALINMALI?

Eğer ruh halinizdeki bu dalgalanmalar sürekli hale geldiyse ve haftalarca sürüyorsa, bir ruh sağlığı uzmanına başvurmak önemlidir. Unutmayın, psikolog veya psikiyatriste gitmek utanılacak bir şey değildir; aksine bu, sağlıklı bir yaşam için atılması gereken önemli bir adımdır.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
Gün Batımıyla Başlayan Depresyonun Etkileri: Nasıl Başa Çıkılmalı?

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

Haber Kontak ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!