G-QXXHXL9JW0
USD33,99
EURO37,84
CNY4,79
GBP44,94
EURO/USD1,11
BIST9.577,46
Petrol72,69
GR. ALTIN2.821,35
BTC1.972.399,65

Google’nin Goose Yapay Zekası Tanıtılırken Yüzlerce Kişi İşten Çıkarıldı!

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Google, bir yapay zeka yazılımı olan Goose’u tanıtırken birçok kişiyi işten çıkardı. Bu işten çıkarmalar, şirketin geçen yıl 20,7 milyar dolar gelir elde etmesine rağmen gerçekleşti.

Yapay zeka, günlük yaşamda oldukça popüler hale gelmiştir. Özellikle ChatGPT gibi sohbet botlarının popüler hale gelmesi, bazı meslekleri tehlikeye sokmuştur. Goldman Sachs raporuna göre, ChatGPT gibi yapay zeka sistemleri, dünya çapında 300 milyon tam zamanlı işi etkileyecek.

Google, 2023 yılının dördüncü çeyreğinde bir önceki yıla göre yüzde 52 artışla 20,7 milyar dolar kâr elde ettiğini, ancak iş gücünün yüzde 4 oranında küçüldüğünü bildirdi. Amazon, Microsoft, Discord ve eBay gibi diğer büyük yapay zeka yatırımcıları da son 12 ayda on binlerce işçiyi işten çıkardı.

Google’da mühendislik müdürü olan Kenneth Smith, yönetimin kendisini bir e-postayla gönderdiğini ve artık iş ilanlarında insanları kabul etmediğini söyledi. Google, yalnızca şirket içi kullanım için oluşturulmuş ve 25 yılı aşkın mühendislik uzmanlığıyla eğitilmiş büyük dil modeli (LLM) Goose’u geçen hafta piyasaya sürdü. Google’a göre bu yapay zeka, özgü teknolojilerle ilgili soruları yanıtlayabilir, dahili teknoloji yığınlarını kullanarak kod yazabilir ve doğal dil istemlerine dayalı olarak kod düzenleme gibi yeni yetenekleri destekleyebilir.

Hem Amazon hem de Google, yapay zeka girişimi Anthropic’e milyonlarca dolar yatırım yapacaklarını ayrı ayrı doğruladıktan kısa bir süre sonra, geçen ay yüzlerce işçiyi işten çıkaracaklarını duyurdu. Microsoft, bir yıl önce yaklaşık 10 bin çalışanını işten çıkarırken, geçen ay oyun biriminde 2 bin kişi daha kovuldu. Yapay zeka nedeniyle 4 bin 600 iş kaybedilirken, bu yıl 159 teknoloji şirketinde yaklaşık 41 bin 800 çalışan işten çıkarıldı.

Şirketlerin yapay zeka teknolojisi geliştirmeye odaklanması veya bu teknolojinin doğrudan çalışanların daha önce üstlendiği görev ve rollerin yerini alması nedeniyle işten çıkarmalar yapıldığı görülmektedir. Google’ın CEO’su Sundar Pichai, gelecek yıla oranla daha az işten çıkaracaklarını belirtmiştir. Ayrıca Google, 2024 yılında daha fazla işten çıkarma yapmayı planlamaktadır.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
Google’nin Goose Yapay Zekası Tanıtılırken Yüzlerce Kişi İşten Çıkarıldı!

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

Haber Kontak ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!