G-QXXHXL9JW0
USD34,18
EURO38,14
CNY4,88
GBP45,77
EURO/USD1,12
BIST9.777,46
Petrol72,05
GR. ALTIN2.915,07
BTC2.202.679,84

Gelecek 10 Yılda Parlayacak Meslekler Belli Oldu! Hangi Meslekler Öne Çıkıyor?

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, Türkiye İş Kurumu (İŞKUR) tarafından yapılan İşgücü Piyasası Araştırması’nda ön plana çıkması beklenen meslekler hakkında açıklamalarda bulundu. Bakan Işıkhan, gelecek 10 yılda yazılım mühendisi, e-ticaret uzmanı, yapay zeka uzmanı, bilişim uzmanı, inşaat mühendisi, pazarlama uzmanı, dil ve konuşma terapisti ve CNC operatörü gibi mesleklerin daha fazla talep göreceğini belirtti.

Araştırma sonuçlarına göre, imalat sektörünün iş gücü ihtiyacının en fazla olduğu sektör olduğu ortaya çıktı. Bakanlığın yaptığı araştırmaya göre, iş yerlerinde çalışanların yüzde 70’i erkeklerden oluşurken, yüzde 30’u kadınlardan oluşmaktadır. Kadın çalışanların sayısının erkeklerden daha fazla olduğu sektörlerin başında “insan sağlığı ve sosyal hizmet faaliyetleri” ile “eğitim” sektörleri yer almaktadır.

İmalat sektöründeki iş yerlerinin yüzde 16,6’sında eleman ihtiyacı olduğu belirlenirken, aynı sektörde 20 ve üzeri çalışanı olan iş yerlerinin yüzde 37,3’ünde eleman ihtiyacı bulunduğu tespit edildi. İŞKUR’un yaptığı araştırmada işverenlerin en fazla eleman aradığı meslekler arasında makineci (dikiş), garson, satış danışmanı, ahşap mobilya imalat ustası gibi meslekler öne çıktı.

Araştırmada eleman temininde zorluk yaşayan işverenlerin yüzde 12,5’ini oluşturduğu belirlendi. Makineci (dikiş), garson, ahşap mobilya imalat ustası, gazaltı kaynakçısı gibi mesleklerde eleman bulma konusunda güçlük çekildiği ortaya çıktı. Araştırmaya göre, işverenlerin yüzde 5,4’ü bir yıl içerisinde istihdam artışı beklerken, en fazla istihdam artışı beklenen meslekler arasında garson, kurye, satış danışmanı gibi meslekler bulunmaktadır.

Gelecek yıl yapılacak İşgücü Piyasası Araştırması’nda İŞKUR personeli işverenlerle yüz yüze görüşmeler gerçekleştirecek. Bu araştırma ile iş yerlerinin yapısal özellikleri, açık işleri, eleman temininde yaşanan zorluklar ve istihdam beklentileri gibi konularda detaylı veriler elde edilerek, geleceğe yönelik meslek tahminleri yapılacak.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
Gelecek 10 Yılda Parlayacak Meslekler Belli Oldu! Hangi Meslekler Öne Çıkıyor?

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

Haber Kontak ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!