G-QXXHXL9JW0
USD34,21
EURO37,55
CNY4,83
GBP44,92
EURO/USD1,09
BIST9.110,00
Petrol77,33
GR. ALTIN2.878,15
BTC2.086.295,28

Gazze’deki İnsanlık Dramı: BM Toplantısında Kritik Uyarılar ve Çatışmaların Cehennemi!

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi (BMGK), Gazze’deki insani durumu ele almak amacıyla toplandı. Bu oturum, Cezayir ve Slovenya’nın talebi üzerine düzenlendi ve Gazze’deki krize dair uluslararası dikkat çekmeyi hedefliyordu. Türkiye’nin Birleşmiş Milletler Daimi Temsilcisi Büyükelçi Ahmet Yıldız, toplantıda UNRWA (Filistinli Mültecilere Yardım ve Çalışma Örgütü) çalışanları ve tesislerine yönelik saldırıların kabul edilemez olduğunu vurguladı. Yıldız, bu saldırıların siyasi bir karalama kampanyası olduğuna işaret etti ve UNRWA’nın Filistinli mültecilere olan desteklerinin yerinin doldurulamayacağını belirtti.

Büyükelçi Yıldız, “UNRWA, yetkisi, fonksiyonu ve 70 yıllık deneyimiyle bölgede kritik bir role sahiptir” diyerek ajansın bölgede istikrar sağlama konusundaki önemine dikkat çekti. Kendisi, UNRWA’ya yönelik saldırıların uluslararası barış ve güvenliğe ciddi bir tehdit oluşturduğunu ifade etti. Yıldız ayrıca, BMGK’nin acilen UNRWA’yı koruyabilmek için harekete geçmesi gerektiğini belirtti ve üye ülkelere de desteklerini artırmaları çağrısında bulundu. Türkiye’nin bu yıl UNRWA’ya ek olarak 2 milyon dolar yardım sağladığını da ekledi.

Oturumda, Slovenya’nın BM Daimi Temsilcisi Samuel Zbogar, Hamas’ın 7 Ekim 2023’teki saldırılarını kınadıklarını hatırlatarak, sivillerin hedef alınmasının kabul edilemez olduğunu belirtti. Zbogar, Gazze’deki durumun uluslararası barış ve güvenliği tehdit ettiğine dikkat çekti ve acil bir ateşkes çağrısında bulundu. Rusya’nın BM Daimi Temsilcisi Vassily Nebenzia ise, İsrail’in 7 Ekim tarihini, Filistinlilere karşı toptan cezalandırma fırsatı olarak kullandığını ifade etti.

ABD’nin BM Daimi Temsilcisi Linda Thomas Greenfield, İsrail’e Filistinli sivilleri koruma için acil çağrıda bulundu. Gıda sevkiyatlarının engellenmesiyle ilgili derin endişelerini dile getiren Greenfield, bu engellerin azalması gerektiğini söyledi. Ayrıca, İsrail’in UNRWA’yı yasaklamaya yönelik yasa teklifinden duyduğu endişeleri dile getirdi.

Cezayir’in BM Daimi Temsilcisi Amar Bendjama, İsrail saldırıları sonucunda 900 ailenin kayıtlardan silindiğini ve 17 bin çocuğun ailesiz kaldığını belirterek Gazze’nin “hayalet şehre” dönüştüğünü ifade etti. Bendjama, uluslararası toplumun sessiz kalmasını eleştirerek, bu durumun İsrail’in zulmünü artırdığını vurguladı. Bendjama, sessiz kalanların yarın hukukun üstünlüğünü savunamayacaklarını dile getirerek, harekete geçilmemesi durumunda Orta Doğu’nun büyük bir savaşa sürükleneceğini belirtti.

Filistin’in BM Daimi Temsilcisi Riyad Mansur, İsrail’in Filistin halkına karşı sistematik bir savaş açtığını ifade etti. Ayrıca, İsrail’in yardım çalışanlarını hedef almasının kabul edilemez olduğunu söyledi. Mansur, BMGK’nin sürekli toplantılar yaparak aynı şeyleri tekrar ettiğini ve bu durumu eleştirerek, “Sizi dinlemesi gerekenler cep telefonlarıyla oynuyor” dedi. İsrail’in uyguladığı politikaların, onun yanında yer alan ülkeleri de sorgulaması gereken bir gerçek olduğunu vurgulayarak, duruma daha etkin tedbirler alınması gerektiğini savundu.

Toplantıda, UNRWA’nın korunması ve güçlendirilmesi gerektiği üzerinde durulurken, katılımcı ülkelerden İsrail’in eylemlerini durdurması çağrısı yapıldı. Tüm bu açıklamalar, Gazze’deki insani krizin derinleştiği ve uluslararası toplumun bu duruma karşı duyarsız kalmaması gerektiği yönündeydi. Oturum, uluslararası barış ve güvenliğin sağlanması için acil adımlar atılmasını gerektiren bir dönemde gerçekleştirildiği için büyük önem taşıyordu.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
Gazze’deki İnsanlık Dramı: BM Toplantısında Kritik Uyarılar ve Çatışmaların Cehennemi!

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

Haber Kontak ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!