İsrail’in Gazze Şeridi’ndeki askeri operasyonları, bölgede büyük bir insani krize yol açmaya devam ediyor. Birleşmiş Milletler Yakın Doğu’daki Filistinli Mültecilere Yardım ve Bayındırlık Ajansı (UNRWA) Genel Komiseri Philippe Lazzarini, İsrail ordusunun 7 Ekim 2024 tarihinde Kuzey Gazze’de verdiği tahliye emirlerinin ardından yaklaşık 400 bin Filistinlinin sıkışıp kaldığını açıkladı. Lazzarini, sosyal medya üzerinden yaptığı paylaşımda bu durumun özellikle Cibaliye Mülteci Kampı’ndan insanları tekrar göç etmeye zorladığını vurguladı. Çoğu kişinin tahliyeyi reddettiğini belirten Lazzarini, bunun nedeninin Gazze’nin hiçbir yerinin güvenli olmadığını bilmek olduğunu ifade etti.
Bölgedeki insani kriz derinleşirken, UNRWA’nın barınma merkezleri ve hizmetleri kapatılmaya zorlanıyor. Bu durum, savaşın başlangıcından bu yana birçok kişinin ilk kez temel ihtiyaçlarını karşılamakta büyük zorluklar yaşamasına yol açıyor. Lazzarini, açlık sorununun yeniden yayılmakta olduğunu ve derinleştiğini belirtti. Ayrıca, İsrail’in gerçekleştirdiği askeri operasyondan etkilenerek çocuklara yönelik aşı kampanyalarının da tehlikeye girdiğini ifade etti. Lazzarini, çocukların her durumda en çok acı çeken grupta yer aldığını ve onların daha iyi koşulları hak ettiklerini dile getirerek, bölgede bir ateşkes gerekliliğine dikkat çekti.
İsrail ordusu, Kuzey Gazze’deki Beyt Hanun, Cibaliye ve Beyt Lahya bölgelerinde yaşayan Filistinlilere, güneyde belirlenen bölgelere tahliye olma zorunluluğu getirmiştir. Sınır Tanımayan Doktorlar Örgütü (MSF) ise yaptığı yazılı açıklamada, bu tahliye emirlerinin on binlerce insanı güneye yönelik büyük bir kaçışa zorladığını bildirdi. Açıklamada, Beyt Hanun, Cibaliye ve Beyt Lahya sakinlerinin, El Mevasi ve Deir el-Balah arasında yer alan ve zor şartlarda yaşayan bir milyondan fazla insanın bulunduğu sözde güvenli bölgelere taşınmaya mecbur bırakıldığı kaydedildi.
Sonuç olarak, Gazze Şeridi’nde büyük bir insani kriz yaşanıyor. UNRWA’nın ve diğer insani yardım kuruluşlarının durum nadiren umutsuz görünse de, uluslararası toplumun dikkatini ve müdahalesini beklemektedir. Lazzarini gibi yetkililerin açıklamaları, bölgedeki halkın acil yardım ihtiyaçlarını duyururken, uluslararası kamuoyunun da bu duruma kayıtsız kalmaması gerektiğini göstermektedir. Gazze’deki çocuklar ve aileler, derinleşen krizle başa çıkmak adına büyük bir mücadele verirken, onların geleceği ve insani yaşam koşulları giderek daha belirsiz hale gelmektedir.