G-QXXHXL9JW0
USD34,11
EURO38,13
CNY4,83
GBP45,41
EURO/USD1,12
BIST9.968,21
Petrol74,52
GR. ALTIN2.863,66
BTC2.156.697,53

Filistin’de 20 Yılda 800 Bin Zeytin Ağacı Yok Edildi!

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Filistin Sivil Çevre Örgütleri Ağı Koordinatörü Abeer Butmeh, son 20 yılda Filistinlilere ait 800 bin zeytin ağacının İsrail tarafından yok edildiğini açıkladı. İsrail’in Gazze’yi bombalamaya devam ettiği 7 Ekim’den bu yana, Filistinli çiftçilerin tarım arazilerinin yanı sıra zeytin ağaçları da hedef alındı. Ülkedeki tarım alanlarının yaklaşık yüzde 45’inde tahmini olarak 10 milyon zeytin ağacı bulunmakta ve bu ağaçlar Filistin ekonomisinin temel dayanağını oluşturuyor. Zeytin hasadının büyük bölümü zeytinyağı üretimi için gerçekleştirilirken, geriye kalan kısmı da turşu, sofralık zeytin ve sabun üretiminde kullanılıyor. Filistin’deki zeytin ağaçları, insanların toprağa bağlılığının bir sembolü olarak kabul ediliyor ve iklim değişikliğinin de etkisiyle zarar görüyor.

Abeer Butmeh, İsrail’in Filistin topraklarına erişimi kısıtlaması, ayrım duvarı adı verilen yapının çiftçileri zeytinliklerinden ayırması ve Gazze Şeridi’ndeki ablukanın zeytin hasadını olumsuz etkilediğini belirtti. Gazze’deki tarım arazilerinin yüzde 48’ine erişim kısıtlandığı için çiftçiler zor durumda kaldı ve zeytin hasadı da olumsuz etkilendi. Son 20 yılda 800 binden fazla zeytin ağacının yok edilmesiyle, Filistinli çiftçilerin yaşadığı zorluklar arttı.

İsrail’in tarım arazilerine yönelik saldırılarının etkilerini değerlendiren Butmeh, ağır metal ve kimyasalların toprağa ve suya zarar verdiğini belirtti. Bu saldırıların tarımsal üretimi ve çevresel dengeleri olumsuz yönde etkilediğini vurgulayan Butmeh, bölgedeki çiftçilerin ev bahçelerinde ve yakınlarında sebze ve meyve yetiştirmeye başladığını da aktardı. Ancak, zeytinyağı üretimindeki düşüş ve fiyatların yükselmesi gibi sorunlar çiftçilerin karşılaştığı diğer zorluklar arasında yer alıyor.

Filistinli çiftçilerin, topraklarını ve zeytin ağaçlarını korumak için verdikleri mücadele, İsrail’in baskı ve saldırıları karşısında devam ediyor. Tarım alanlarındaki hasarın onarılmaya çalışıldığı ancak sürecin uzun ve zorlu olduğu belirtiliyor. Toprağın temizlenmesi için farklı teknolojiler ve yöntemler ile uğraşılırken, çiftçiler de ellerinden geldiğince üretim yapmaya çalışıyorlar. Filistinli çiftçilerin toprağa, zeytin ağaçlarına ve tarıma olan bağlılıkları, İsrail’in saldırılarına karşı verdikleri direnişin temelini oluşturuyor.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
Filistin’de 20 Yılda 800 Bin Zeytin Ağacı Yok Edildi!

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

Haber Kontak ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!