G-QXXHXL9JW0
USD34,26
EURO37,63
CNY4,88
GBP44,93
EURO/USD1,10
BIST9.109,34
Petrol77,52
GR. ALTIN2.919,06
BTC2.149.964,97

Fahiş Fiyat Artışı ve Stokçuluk Yapanlara Sert Müdahale: Ceza Artışıyla Piyasa Dengesi Sağlanacak!

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Fahiş fiyat artışı ve stokçuluk gibi piyasa dengesini bozan faaliyetlere karşı alınan önlemler kapsamında Türkiye Büyük Millet Meclisi Komisyonu’nda kabul edilen kanun teklifi, AK Parti milletvekillerinin imzasını taşıyor. Kooperatifler Kanunu’nda yapılan değişikliklerle birlikte, kooperatif ve üst kuruluşların yönetim kurulu üyeleri, Ticaret Bakanlığı’nın belirlediği bilgileri Kooperatif Bilgi Sistemi’ne aktarmakla yükümlü olacaklar. Aktarım sürecinde yaşanan gecikmeler için süre uzatımları öngörülürken, 26 Nisan 2024 tarihinden itibaren yeni düzenlemeler yürürlüğe girecek.

Ayrıca, fahiş fiyat artışı yapan işletmelere uygulanan cezalar 100 bin liradan 1 milyon liraya, stokçuluk yapanlara uygulanan cezalar ise 1 milyon liradan 12 milyon liraya çıkarılacak. Stokçuluğu sürdüren işletmelere belirli koşullarda kapatma cezası verilmesi de öngörülüyor. Ayrıca, Rekabetin Korunması Hakkında Kanun’da yapılan değişikliklerle, Rekabet Kurulu’nun soruşturma sürecini hızlandırması ve tarafların etkin savunma yapabilmesine imkan tanınması amaçlanıyor.

Ürün ihtisas borsalarıyla ilgili düzenlemelerin yapıldığı kanun teklifinde, ürün senetleri ve alivre sözleşmelere ilişkin işlemlerde belirli kurallar getiriliyor. Ürün ihtisas borsalarında gerçekleştirilen işlemlerin usul ve esasları belirlenirken, lisanslı depoculuk alanında da idari para cezalarının artırılması ve yeni yaptırımların getirilmesi öngörülüyor. Yetkili sınıflandırıcılara ve lisanslı depo işletmelerine belirli aykırılıklar için idari para cezaları kesilmesi öngörülüyor.

Son olarak, kapalı pazar yerlerinin kullanımıyla ilgili düzenlemeler de yer alıyor. Satış yerlerinin pazarcılara tahsis edilmesi, yüksek kiraların önlenmesi amacıyla yapılan düzenlemelerle pazarcıların maliyetlerinin azaltılması hedefleniyor. Sınırlı ayni hak yöntemiyle pazarcılık mesleğinden olmayan kişilere verilen hakların kaldırılmasıyla, pazarcıların piyasada rekabet edebilirliği ve maliyetleri üzerinde olumlu etkiler yaratılması hedefleniyor.3 Mayıs 2024 tarihine kadar verilmiş haklar için belirlenen süre sonuna kadar geçerli olacak düzenleme, bu tarihten itibaren yeni düzenlemelerin yürürlüğe girmesini öngörüyor. Bu kapsamda eski düzenlemelerin yerine yeni ve etkin yaptırımlarla piyasa dengesinin korunması ve tüketicilerin korunması hedefleniyor.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
Fahiş Fiyat Artışı ve Stokçuluk Yapanlara Sert Müdahale: Ceza Artışıyla Piyasa Dengesi Sağlanacak!

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

Haber Kontak ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!