Duruşmada Depremdeki Kayıplar ve İddialar Masaya Yatırıldı
Kahramanmaraş 4. Ağır Ceza Mahkemesi’nde gerçekleştirilen duruşmada, tutuklu sanık Mehmet Tekin, tutuksuz sanık Yakup A., müştekiler ve tarafların avukatları hazır bulundu. Duruşmaya katılan diğer tutuklu sanık Ertan Danacı, bulunduğu cezaevinden Ses ve Görüntü Bilişim Sistemi (SEGBİS) aracılığıyla bağlandı.
Mahkeme heyeti başkanı, duruşma sırasında depremde yakınlarını kaybedenlerin talebi üzerine inşaat mühendisi Şeref Alpago’yu uzman bilirkişi olarak dinlemeye aldı. Alpago, Ezgi Apartmanı’ndaki tespit ettiği eksiklik ve hataları bir sunum eşliğinde detaylandırdı.
Alpago, binanın güçlendirilmesiyle ilgili önemli açıklamalarda bulundu: “Hesapsız ve projesiz çelikle güçlendirme yaptığınızı iddia ederseniz, yıkılmayacak bir binanın güçlendirme sebebiyle yıkıldığını görmeniz olasıdır. Güçlendirme ile ilgili konuşurken iki kez düşünmeliyiz. Öncelikle hesap yapılmalı, ardından proje hazırlanmalı ve bu proje onaylanmalıdır. Sadece ‘Ben buraya iki tane profil koydum’ demekle güçlendirme gerçekleştirilemez. Bu, büyük bir hata ve suç teşkil eder. Diğer binalar neden ayakta? Zemin, yapı dönemleri ve kullanılan malzemeler neredeyse aynı. 8 saniyede yıkılan bu binanın, diğer binaların orta veya ağır hasar alması gerekirken bazılarının camları bile patlamamıştı. Burada farklı bir durum söz konusu. Tahribat yapılan perdelerin tamamı taşıyıcıdır. Taşıyıcının aşağıdan yukarıya gitmesi gerektiği fikri yanlıştır; bir kolonun yukarıya gitmiyor olması onu taşıyıcı yapmaz” şeklinde konuştu.
Tutuklu sanıklar Ertan Danacı ve Mehmet Tekin, kendilerine yöneltilen suçlamaları kabul etmeyerek beraat talebinde bulundu. Tutuksuz sanık Yakup A. ise Ezgi Apartmanı’nda hazırlık olan beton kullandığını ve Kahramanmaraş’ta ilk olarak kendisinin bu tür betonu kullandığını savundu.
Müşteki avukatları, 31 Temmuz’da dosyaya eklenen bilirkişi raporunun, soruşturma aşamasında alınan raporla çeliştiğini belirterek, dosyanın yeniden bilirkişi incelemesine gönderilmesini talep etti. Ayrıca, firari sanıklar için kırmızı bülten çıkarılması taleplerini yineledi.
Cumhuriyet savcısı, sanıkların mevcut durumlarının devamını ve dosyanın yeniden bilirkişiye gönderilmesini talep etti. Sanık avukatları ise son bilirkişi raporunun bilimsel bir niteliğe sahip olduğunu ifade ederek, dosyanın yeniden bilirkişiye gönderilmesi talebine karşı çıktı. Buna ek olarak, firari sanıklar hakkında kırmızı bülten taleplerinin reddini, Sami Kervancıoğlu ve Mustafa Pekel hakkındaki yakalama kararının kaldırılmasını istedi.
Mahkeme heyeti, tutuklu kaldıkları süreyi ve celse arası dosyaya giren bilgi ve belgeleri değerlendirerek, Mehmet Tekin’in yurt dışına çıkış yasağı ve haftada iki gün imza verme şartıyla tahliyesine karar verdi. Heyet ayrıca, dosyanın yeni bir bilirkişi heyetine devredilmesine ve diğer sanıkların mevcut hallerinin devamına hükmetti. Kırmızı bülten çıkarılması talebi ise reddedildi.
Duruşma 13 Aralık’a ertelendi.
NE OLMUŞTU?
Dava dosyasının Kahramanmaraş Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından hazırlanan iddianamesinde, Ezgi Apartmanı’nın deprem sonucu yıkılması sonucu 35 kişinin hayatını kaybettiği ve 1 kişinin yaralandığı bilgisine yer verildi. İddianamede, sanıklardan pastanenin yöneticisi olan firari sanıklar Sami Kervancıoğlu ve Mustafa Pekel ile tadilatı organize eden tutuklu sanık Ertan Danacı hakkında 35 kez "olası kastla kasten öldürme" ve "olası kastla kasten yaralama" suçlarından toplam 700 yıl 4 aydan 876 yıl 6 aya kadar hapis cezası talep edildi. Tutuksuz sanık Yakup A. ve tutuklu sanık Mehmet Tekin içinse "bilinçli taksirle ölüme ve yaralanmaya sebep olma" suçlarından 8 aydan 22 yıl 5 aya kadar hapis cezası istendi.