G-QXXHXL9JW0
USD34,25
EURO37,64
CNY4,88
GBP45,01
EURO/USD1,10
BIST9.109,34
Petrol77,61
GR. ALTIN2.917,52
BTC2.155.956,49

Evlilik Eleştirisi Hakaret Sayılmadı, Ceza Bozuldu

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Ankara’da Hakaret Davası: Mahkeme Kararını Temyiz Eden Sanıkın İtirazı İle Suçlamalar Bozuldu

Ankara’da yaşayan M.Ö., bir arkadaşının evlenmek üzere olduğunu öğrendikten sonra, arkadaşına "Sen midesizsin, nasıl evlenirsin, evlenemezsin." şeklinde ifadeler kullandı. Arkadaşının kendisine hakaret ettiğini öne süren M.Ö., bu durumu yargıya taşıyarak suç duyurusunda bulundu.

Türk Ceza Kanunu’nun (TCK) 125. maddesi kapsamında hakaret suçlamasıyla yargılanan sanık M.Ö., Ankara 21. Asliye Ceza Mahkemesi’nde hakim karşısına çıktı. Mahkeme, sanığın atılı suçu işlediğine kanaat getirerek, 1 ay 15 gün hapis cezası verdi. Verilen ceza, kamuya yararlı bir işte çalışma cezasına dönüştürüldü.

Ancak M.Ö., söylediği sözlerin hakaret içermediğini savunarak avukatı aracılığıyla mahkemenin kararına itirazda bulundu. Temyiz incelemesi yapan Yargıtay 4. Ceza Dairesi, hakaret suçunun yasal unsurlarının oluşmadığını belirterek yerel mahkemenin mahkumiyet kararını bozdu.

Kararın Gerekçesi

Yargıtay Daire’sinin kararında, TCK’nın 125. maddesinde düzenlenen hakaret suçu unsurlarının "kişilerin onur, şeref ve saygınlığını hedef alarak, eylemin kişiyi küçük düşürmeye yönelik bir şekilde gerçekleştirilmesi" gerektiği belirtildi. Kararda, kişilerle ilgili verilen ağır eleştirilerin veya rahatsız edici sözlerin, hakaret suçu kapsamında değerlendirilemeyeceği vurgulandı.

"Sözlerin hakaret sayılabilmesi için, açıkça onur, şeref ve saygınlığı rencide edebilecek nitelikte somut bir fiil veya olgu isnadı yapılmış olması ya da sövme eylemi içermesi gerekir." ifadelerine yer verildi. Olay günü sanığın sarf ettiği "Sen midesizsin, nasıl evlenirsin, evlenemezsin." sözlerinin kaba bir hitap tarzı olsa da, muhatabın onur, şeref ve saygınlığını rencide edecek boyutta olmadığı için, hakaret suçunun yasal unsurlarının bu olayda oluşmadığı vurgulandı. Yetersiz gerekçe ile sanığın mahkumiyetine karar verilmesinin hukuka aykırı olduğu ifade edildi.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
Evlilik Eleştirisi Hakaret Sayılmadı, Ceza Bozuldu

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

Haber Kontak ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!