Erzurum’da Temmuz ayının ilk günlerinde başlayan şiddetli yağışlar kent merkezinde önemli sorunlara yol açtı. 1, 2 ve 3 Temmuz tarihlerinde toplamda 60 kilogram yağış düşerken, Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Toprak Bilimi ve Bitki Besleme Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Emre Çomaklı, bu durumun küresel iklim değişikliğinin bir sonucu olduğunu belirtti. Çomaklı, yıllık ortalama yağış miktarında bir değişiklik olmamasına rağmen yağışların düzensiz dağılımının yaşandığını ve bu durumun olumsuz etkilere neden olduğunu vurguladı.
Küresel iklim değişikliğiyle mücadelede karbon salınımlarının azaltılmasının önemli olduğunu belirten Çomaklı, Erzurum’un bu konuda avantajlı bir konuma sahip olduğunu belirtti. Erzurum Bataklıkları Sulak Alanı’nın, karbon yutma kapasitesiyle önemli bir role sahip olduğunu ve 230 kuş türüne ev sahipliği yaptığını ifade etti. Sulak alanın genişletilmesi ve rehabilite edilmesinin şehir için büyük önem taşıdığını söyleyen Çomaklı, alanın turizm ve biyolojik çeşitlilik açısından da büyük bir değere sahip olduğunu belirtti.
Erzurum Bataklıkları Sulak Alanı, 18 Mayıs 2018 tarihinde mahalli öneme haiz sulak alan olarak ilan edilmiş ve 8 bin 632 hektarlık bir alana sahip. Bu sulak alanında 25’ten fazla endemik bitki türü bulunurken, 230 farklı kuş türüne ev sahipliği yapıyor. Bu alan üzerindeki baskıların azaltılması ve korunması, Erzurum için küresel iklim değişikliğiyle mücadelede büyük bir adım olabilir.
Küresel iklim değişikliği konusunda farkındalığın arttırılması ve doğal alanların korunması, Erzurum’un geleceği için büyük bir önem taşıyor. Bu tür doğal alanların korunması ve sürdürülebilir bir şekilde yönetilmesi, hem şehir halkının yaşam kalitesini artırabilir hem de doğal dengenin korunmasına katkı sağlayabilir. Bu nedenle, Erzurum’da yerel yönetimlerin ve halkın bu konuda daha fazla işbirliği yapması ve bilinçlenmesi gerekmektedir.