G-QXXHXL9JW0
USD34,24
EURO37,63
CNY4,88
GBP45,08
EURO/USD1,10
BIST9.109,34
Petrol78,14
GR. ALTIN2.922,34
BTC2.136.657,49

Enginyurt’tan Erdoğan’a: Kürecik Üssü Neden Kapa?

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Demokrat Parti Genel Başkan Yardımcısı Cemal Enginyurt, İsrail ile yaşanan kriz bağlamında Kürecik Radar Üssü’nü gündeme getirerek kapatılmasını talep etti. Cumhurbaşkanı Erdoğan, Türkiye Büyük Millet Meclisi’nin 1 Ekim’deki açılışında, “İsrail’in saldırganlığı Türkiye’yi de ilgilendiriyor, gözünü dikeceği yer bizim vatan topraklarımızdır” demişti. Erdoğan, Gazze’ye yönelik ilk saldırının ardından 28 Ekim 2023 tarihinde Atatürk Havalimanı’nda düzenlenen bir mitingde de, “İsrail savaş suçu işliyor. Bir gece ansızın gelebiliriz” ifadelerini kullanmıştı. DP Genel Başkan Yardımcısı ve İstanbul Milletvekili Cemal Enginyurt, Erdoğan’ın bu açıklamaları arasındaki tutarsızlıklara dikkat çekerek tepki gösterdi.

"BÜYÜKELÇİYİ NEDEN ÇEKMİYORSUN?"

Enginyurt, konuyla ilgili olarak SÖZCÜ’ye yaptığı açıklamada, “Daha önce İsrail’e ‘Bir gece ansızın gelebiliriz’ diyordu. Şimdi ise İsrail’in bize saldırabileceğinden bahsediyor. Bir yılda ne değişti de İsrail böyle bir duruma geldi?” sorusunu yöneltti. Enginyurt, Cumhurbaşkanı Erdoğan’a hitaben, “Eğer İsrail bize saldıracaksa, neden oradaki büyükelçiliğimizi kapatmıyorsun? Neden Kürecik Radar Üssü’nü kapatmıyorsun? Neden aldığın Yahudi madalyasını geri vermiyorsun?” şeklinde sorular sordu.

KONUŞMA BORSAYI OLUMSUZ ETKİLEDİ

Cemal Enginyurt, Erdoğan’ın Meclis’teki bu konuşmasının borsa üzerinde olumsuz bir etki yarattığını belirterek, “Erdoğan bu konuşmayı yapana kadar borsa 10 binin üzerindeydi. Saat 15.00’de yaptığı açıklama sonrasında borsa çöktü. Bu durumda kimlerin satış yaptığını ve kimlerin tabandan borsa girdiğini araştırmak gerekiyor” ifadelerini kullandı. Ayrıca, İran’ın İsrail’e attığı füzelerin, Kürecik Radar Üssü’nden gelen sinyallerle tespit edildiği iddiaları da gündeme gelmişti.

KÜRECİK RADAR ÜSSÜ’NÜN GÖZLEMLERİ

Malatya’daki Kürecik Radar Üssü, NATO kontrolünde faaliyet gösteriyor. Üssün, İran’dan Doğu Akdeniz’e kadar olan geniş bir bölgede uçuş yapan her türlü cismin dost ya da düşman olduğuna dair bilgileri anlık olarak ayırdığı ve kara ile hava unsurlarını uyardığı bildirilmektedir.

Kürecik Radar Üssü, Malatya’nın Akçadağ ilçesi yakınında 2012 yılında kurulmuş olup, NATO ülkelerine olası balistik füze saldırılarına karşı erken uyarı hizmeti sunmaktadır. Erken ihbar ve tespit radarları aracılığıyla elde edilen istihbaratın, ABD üzerinden İsrail’e aktarıldığı ve İran’ın son füze saldırısının önceden Kürecik sayesinde öğrenildiği öne sürülmektedir. Kürecik’in komuta ve kontrolü, NATO’nun Almanya’daki Ramstein Üssü’nden sağlanmaktadır. Milli Savunma Bakanı Yaşar Güler, daha önce yaptığı açıklamada, “Kürecik, NATO hava sahasının balistik füze savunması çerçevesinde müttefik ülkelerin güvenliğini sağlamak amacıyla kurulmuştur. Bu radarın ülkemiz ve ittifakımızın güvenliği dışında herhangi bir devletle ilişkisi bulunmamaktadır” demiştir.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
Enginyurt’tan Erdoğan’a: Kürecik Üssü Neden Kapa?

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

Haber Kontak ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!