G-QXXHXL9JW0
USD34,27
EURO37,50
CNY4,85
GBP44,96
EURO/USD1,09
BIST8.876,22
Petrol78,88
GR. ALTIN2.926,15
BTC2.148.552,25

Ekonomi Yönetiminin Enflasyonla Mücadelede İzlediği Yol Beklentileri Aştı

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Geçtiğimiz yıl gerçekleşen Cumhurbaşkanı ve 28. Dönem Milletvekili Genel Seçimi’nin ardından göreve başlayan ekonomi yönetimi, enflasyonla mücadele kapsamında başlattığı programın olumlu etkilerini görmeye başladı. Merkez Bankası rezervlerinden kredi risk primine, uluslararası yatırımcıların tahvil talebine kadar birçok alanda önemli iyileşmeler kaydedildi. Fiyat istikrarını sağlama yolunda atılan adımlar, Türk lirası varlıklara olan talebin artmasını sağladı ve ilerleyen dönemlerde bu ilginin daha da yükseleceği bekleniyor.

Enflasyonla mücadele çerçevesinde yaklaşık son bir yılda 4.150 baz puanlık faiz artışı yapılarak atılan adımlar sayesinde Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Başkanı Dr. Fatih Karahan önderliğindeki etkili iletişim stratejileri ve sadeleştirme süreçleri, hem yerli hem de yabancı yatırımcıların Türk lirası varlıklara ilgi göstermesine katkı sağladı. TCMB’nin fiyat istikrarına yönelik kararlı tavrı, dezenflasyon sürecinin başlayacağı beklentilerini güçlendirirken, Türk lirasına olan talep arttıkça TCMB’nin uluslararası rezervlerine olumlu yansımaları sürüyor.

TCMB’nin swap hariç net rezervleri, Mart 2024’te eksideyken, Mayıs ayının son haftasında 1,5 milyar dolara çıkarak pozitif bir seviyeye ulaştı. Bu durum, 2 ay içinde net rezervlerde 66,5 milyar dolarlık önemli bir iyileşme olduğunu göstermekte. Aynı dönemde brüt rezervler de yükselerek uzmanlara göre, Türkiye’ye dönüşlerin olumlu seyrinin uluslararası rezerv artışına destek sağlamaya devam edeceği öngörülmekte.

Ekonomi yönetiminin enflasyonla mücadele adımlarının etkisiyle uluslararası kredi derecelendirme kuruluşlarının Türkiye’nin kredi notunu yükseltmeleri de bekleniyor. Fitch Ratings ve Standard & Poor’s (S&P) tarafından Türkiye’nin kredi notu “B”den “B+”ya yükseltildi ve Moody’s de benzer bir hareketin gelecek dönemde beklendiğini belirtti. Türkiye’nin kredi risk priminde de iyileşme görülürken, son bir yılda ülkenin 5 yıllık kredi risk primi (CDS) 450 baz puan gerileyerek 261 baz puana indi.

Yabancı yatırımcıların Devlet İç Borçlanma Senetlerine olan ilgisi de artmış durumda. 24 Mayıs haftasında DİBS stoku 9 milyar 857,8 milyon dolara yükselerek 2017’den bu yana en yüksek seviyeye ulaştı. Yabancılar, 2021’de 9 hafta üst üste DİBS’te alıma geçiş yaparken, 9 haftalık periyotta yabancıların Ağustos 2012’den bu yana en büyük DİBS alımını gerçekleştirdiği gözlendi.

Ekonomi yönetiminin aldığı kararlar ile pek çok alanda olumlu gelişmeler yaşanıyor. 12 aylık enflasyon beklentileri düşerken, gelecek yıl sonu enflasyon tahmini de geriledi. Aynı dönemde yıllık cari açık miktarı da azaldı. Bugün açıklanan Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE) verilerine göre mayıs ayında aylık yüzde 3,37, yıllık yüzde 75,45 artış kaydedildi. Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, enflasyon verilerinin olumlu yönde seyrettiğini ve enflasyonun kademeli olarak düşeceğini belirtti.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
Ekonomi Yönetiminin Enflasyonla Mücadelede İzlediği Yol Beklentileri Aştı

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

Haber Kontak ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!