G-QXXHXL9JW0
USD34,25
EURO37,62
CNY4,88
GBP44,85
EURO/USD1,10
BIST9.182,54
Petrol79,78
GR. ALTIN2.926,68
BTC2.155.444,79

Ekonomi Koordinasyon Kurulu Toplantısı Sonrası Enflasyon ve Cari Açıkta Önemli Gelişmeler!

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz liderliğinde gerçekleştirilen Ekonomi Koordinasyon Kurulu (EKK) toplantısı sona erdi. Toplantı sonrasında yapılan açıklamada, Haziran ayıyla birlikte dezenflasyon sürecinin başlayacağı ve yılın ikinci yarısında enflasyonun hızla düşeceği belirtildi. Piyasadaki enflasyon beklentilerinin de bu durumu doğruladığı vurgulandı.

EKK toplantısının ardından yapılan açıklamada, cari açığın önemli ölçüde azaldığı, rezervlerin güçlendiği ve ülke risk priminde önemli bir gerileme yaşandığı ifade edildi. Toplantıya Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar, Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek gibi birçok önemli ismin katıldığı belirtildi.

Açıklamada, EKK’nin 2024 yılı beşinci toplantısının gerçekleştirildiği ve ekonomi programının ilk yılında elde edilen kazanımların doğru yolda ilerlendiğini gösterdiği belirtildi. İstihdamın yüksek seviyelere ulaştığı, işsizlik oranının tek haneli seviyelerde seyrettiği, cari açığın azaldığı, rezervlerin güçlendiği ve ülke risk priminin önemli ölçüde gerilediği ifade edildi.

Toplantı sonrası yapılan açıklamada, fiyat istikrarının temel bir öncelik olduğu ve dezenflasyon sürecinin Haziran ayında başlayacağı belirtildi. Kamuda tasarruf ve verimlilik paketinin daha da güçlenerek mali disiplinin desteklenmesi gerektiği vurgulandı. Ayrıca yeşil ve dijital dönüşüm çalışmalarının hızlandırıldığı ve yeni sanayi politikalarının hayata geçirildiği açıklandı.

Açıklamada, toplantıda Türkiye’nin uluslararası rekabet gücünü koruyarak güçlendirmeyi amaçlayan Ulusal Emisyon Ticaret Sistemi ve Sınırda Karbon Düzenlemesi Mekanizması kapsamında sanayide yeşil dönüşüm çalışmalarının ele alındığı belirtildi. Yatırım Taahhütlü Avans Kredileri’nde (YTAK) yapılan yeniden yapılandırmanın durumu değerlendirilirken, istihdam teşviklerine yönelik etki analizi çalışmasının kurul üyeleriyle paylaşıldığı açıklandı.

Toplantıda ayrıca gelecek dönemde teşviklerin gözden geçirilerek sistemin etkinliğinin artırılmasına yönelik adımlar ele alındı. Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’nın öncülüğünde yürütülen “Dijital Türk Lirası Projesi” ve bankalara verilmesi planlanan “Toplumsal Yatırım Notu” çalışmalarının da görüşüldüğü ifade edildi.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
Ekonomi Koordinasyon Kurulu Toplantısı Sonrası Enflasyon ve Cari Açıkta Önemli Gelişmeler!

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

Haber Kontak ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!