G-QXXHXL9JW0
USD33,99
EURO37,87
CNY4,79
GBP44,95
EURO/USD1,11
BIST9.577,46
Petrol72,97
GR. ALTIN2.821,78
BTC1.974.608,67

EKK Toplantısından İstihdam ve Enflasyon Öngörüleri!

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz başkanlığında gerçekleşen Ekonomi Koordinasyon Kurulu toplantısında, ekonomi politikalarının ve yapısal reform gündeminin koordine edilmesi ve uygulanmasının daha etkin hale getirilmesi üzerine değerlendirmeler yapıldı. Toplantı sonrasında yapılan yazılı açıklamada, yılın ikinci yarısında yıllık enflasyonda belirgin bir gerileme beklendiği belirtildi. Açıklamada, On İkinci Kalkınma Planı ve Orta Vadeli Programı’nda belirlenen eylemlerin kararlılıkla uygulandığı ve olumlu sonuçlar alındığı vurgulandı. Cari açıkta düşüş, uluslararası kaynak girişlerinde artış, rezervlerde güçlenme ve risk göstergelerinde iyileşme gözlendiği belirtildi.

İşgücü piyasasındaki güçlü görünüm korunduğu, istihdamın tarihi yüksek seviyelere ulaştığı ve işsizlik oranının tek haneli seviyelerde seyrettiği ifade edildi. Ayrıca, enflasyonla mücadeledeki dengelenme ve güçlenen finansal istikrarın desteklendiği, yılın ikinci yarısında yıllık enflasyonda belirgin bir gerileme beklenildiği vurgulandı. Para politikasındaki sıkı duruşun maliye ve gelirler politikası ile desteklenerek fiyat istikrarının kalıcı olarak tesis edilmesi hedeflendiği belirtildi. “Kamuda Tasarruf ve Verimlilik Paketi” ile kamudaki harcamaların kontrolü ve tasarrufların artırılması, yatırımların öncelikli alanlara yönlendirilerek dezenflasyon sürecine katkı sağlanması bekleniyor.

EKK toplantısında, On İkinci Kalkınma Planı’nda takvimlenen ve yapısal reformlar kapsamında yer alan eylemlerin ilerlemesi değerlendirilerek çalışmaların hızlandırılmasına karar verildi. 2024 yılı ilk çeyreğinde OVP’de belirlenen 81 eylemden 20 tanesinin tamamlandığı ve diğer eylemlere ilişkin çalışmalarda önemli mesafe kaydedildiği ifade edildi. Tarımsal üretim planlaması ve yeni destek modeli, gıda arz güvenliği hedefleri doğrultusunda detaylı olarak ele alındı. Tarımsal üretimde verimliliği artırmak için su kullanımında destekleme modeli ve yeni teknolojilerin kullanımıyla ilgili adımların atılması konusunda görüşmelere devam edildi.

Sonuç olarak, Ekonomi Koordinasyon Kurulu, ekonomi politikalarının ve yapısal reformların daha etkin bir şekilde koordine edilmesi ve uygulanmasıyla yılın ikinci yarısında enflasyonun gerilemesi ve ekonomik istikrarın güçlenmesinin hedeflendiği toplantısını başarıyla tamamladı.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
EKK Toplantısından İstihdam ve Enflasyon Öngörüleri!

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

Haber Kontak ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!