USD39,10
%0.04
EURO44,46
%0.52
EURO/USD1,14
%0.74
BIST9.356,04
%-1.26
Petrol64,78
%0.53
GR. ALTIN4.202,26
%1.92
BTC0,000000
%0
  1. Haberler
  2. Ekonomi
  3. E-Ticaret 2024’te 3 Trilyon Lirayı Geçti!

E-Ticaret 2024’te 3 Trilyon Lirayı Geçti!

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Ticaret Bakanı Ömer Bolat, “2024 yılı itibariyle Türkiye‘de e-ticaret hacmi, geçen yıla kıyasla yüzde 61,7 oranında bir artış göstererek 3 trilyon 162 milyon liraya ulaşmıştır” şeklinde bilgi verdi.

Bakan Bolat, ‘ Türkiye‘de E-Ticaretin Görünümü Raporu Tanıtım Toplantısı’na katıldı. Ticaret Bakanlığı’nın düzenlediği etkinlikte, Türkiye’deki dijitalleşmenin e-ticaret üzerindeki etkisi ve ekonomik katkıları üzerinde duruldu. Burada yaptığı konuşmada Bolat, e-ticaretin 12-13 yıllık geçmişine rağmen hızlı bir gelişim gösterdiğini belirtti. Ayrıca, bu büyüme ile birlikte sektörün düzenlenmesi için yasal çerçevenin oluşturulması gerektiğini ifade eden Bolat, hükümetin Türkiye Büyük Millet Meclisi’ne sunduğu 6563 sayılı elektronik ticaretin düzenlenmesine yönelik kanunun önemine değindi.

“Duyuracağımız e-ticaret görünümü raporu, ETBİS tarafından hazırlanmıştır”

Bolat, güvenilir bir veri tabanı ve düzenli analizlerle desteklenen sürdürülebilir bir e-ticaret ekosisteminin gerekliliğine işaret ederek, Ticaret Bakanlığı’nın yürürlüğe koyduğu ETBİS (Elektronik Ticaret Bilgi Sistemi) hakkında bilgi verdi. Bu sistemin sektörün envanterini çıkarmak, düzenli işleyişini sağlamak ve veri merkezi olarak önemli bir rol üstlendiğini belirtti. 2023 yılındaki modernizasyon projeleri kapsamında ETBİS’in altyapısının görsel ve fonksiyonel açıdan geliştirildiğini, kullanıcı dostu arayüz ve veri doğrulama araçlarıyla işlemlerinin kolaylaştırıldığını ifade etti.

“Hedefimiz 2030 yılına kadar e-ihracatın payını yüzde 10’a çıkarmak”

Türkiye’de e-ticaretin tüm sektörlerde kolayca gerçekleştirilebildiğini vurgulayan Bolat, e-ihracat verilerine de değindi. “E-ihracatı teşvik etme konusunda önemli adımlar attık ve bu alandaki payı yüzde 2,9’a çıkardık, yıllık yaklaşık 8 milyar dolara ulaşmış durumda. Hedefimiz, 2030 yılına kadar e-ihracatın toplam ihracattaki payını yüzde 10’a ulaştırmak ve bu tarihlerde 30-35 milyar dolarlık bir e-ihracat rakamına ulaşmak” dedi. Bolat, bu hedefin içinde istihdam ve üretime de katkı sağlayacağını belirtti.

2024 e-ticaret verilerine ilişkin bilgiler de paylaşan Bolat, geçen yıl e-ticaret hacminin %61,7 oranında artarak 3 trilyon 162 milyon liraya ulaştığını; perakende e-ticaretin ise 2023 yılına oranla yüzde 63,7 artışla 1 trilyon 619 milyar liraya çıktığını açıkladı. Genel ticaret içindeki e-ticaret payının %19 düzeyinde olduğunu ifade eden Bolat, ayrıca enflasyon oranını dikkate alarak dolar bazındaki büyümeyi de değerlendirdi.

Bolat, Türkiye’nin coğrafi avantajları, üretim kapasitesi, lojistik altyapısı ile hem dış ticarette hem de e-ticarette önemli bir yere sahip olduğunu belirtti.

“E-ticarette işlem sayısı 5 milyar 910 milyon olmuştur”

Bolat, 2024 yılına ait e-ticaret işlem sayısının 5 milyar 910 milyon adet olduğunu aktararak, perakende e-ticarette bu sayının yüzde 10 artışla 1 milyar 850 milyon olduğuna dikkat çekti. Bu veriler, e-ticaretin genel işleyişe olan katkısını net bir şekilde ortaya koymaktadır. Gayri safi milli hasıladaki e-ticaret payı ise %6,5 olarak belirlenmiştir.

“E-ticaretin genel ticaretteki oranı yüzde 19,1”

Bolat, e-ticaretin genel ticaretteki oranının %19,1 olduğunu ifade ederek, bu durumun ticaret hacminin yaklaşık beşte birinin dijital ortamda gerçekleştiğini göstermektedir. Buna ek olarak, e-ticaretin içinde perakende e-ticaretin %60-65 civarında bir paya sahip olduğu belirtilmiştir. E-ticaretin sadece satış odaklı olmadığını, üretimden lojistiğe, ödeme sistemlerine kadar birçok alanda etkili olduğunu kaydetti.

“E-ticaret yapan işletmelerin yüzde 78,6’sı şahıs işletmesi”

Bakan Bolat, e-ticaret ekosisteminin dinamiklerini anlamanın önemli olduğuna vurgu yaparak, e-ticaret yapan işletmelerin %78,6’sının şahıs işletmelerinden oluştuğunu, bu durumda bireylerin e-ticaret aracılığıyla ticaret yaparak gelirlerini artırabildiğini belirtti. Yüzde 17,8’inin limited şirket ve %3,6’sının anonim şirket olduğunu vurgulayarak, e-ticaretin ulaşılabilirliğine dikkat çekti.

“E-ticaret yapan esnaf işletmelerinin yüzde 27’si kadınlardan oluşuyor”

E-ticaret yapan esnaf işletmelerinin istihdam verilerine aktaran Bolat, kadınların e-ticaret sektöründeki payının %27 olduğunu ve erkek reklamlarının oranının ise %73 olduğuna dikkat çekti. Kadın işletme sahiplerinin çoğunluğunun 30-34 yaş grubunda olduğunu kaydeden Bolat, bu verilerin dijital alışverişin genç nesil arasında hızla benimsendiğini gösterdiğini belirtti.

“E-ticarette en yüksek oran yemek sektörüne ait”

E-ticaret firmalarının sektörlere göre dağılımında yemek sektörünün %21,6 ile en yüksek orana sahip olduğunu açıklayan Bolat, ikinci sırada %15,6 ile giyim, ayakkabı ve aksesuar sektörünün yer aldığını ifade etti. Üçüncülüğü elektrik ve elektronik sektörü alırken, ev, bahçe ve dekorasyon ürünleri dördüncü, medikal ve kişisel bakım ürünleri ise beşinci sırada yer alıyor.

“E-ticarette giyim, ayakkabı ve aksesuar birinci sırada”

Bolat, değer itibariyle giyim, ayakkabı ve aksesuar sektörünün 301 milyar 340 milyon liralık alışveriş ile birinci sırada yer aldığını, ikinci olarak havayolları sektörünün 209 milyar lira ile yer aldığını belirtti. Üçüncülük ise 180 milyar lira ile taşımacılık sektörüne aittir. E-ticaretin Türkiye genelinde nasıl benimsendiği konusunda ise İstanbul, Kayseri ve İzmir’in en üst sıralarda olduğunu ifade etti. Bu durum, dijitalleşmenin her şehirde kendine yer bulduğunu göstermektedir.

Etkinlik, Bakan Bolat’ın konuşmasının ardından TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu ve TESK Başkanı Bendevi Palandöken’in de katıldığı toplu fotoğraf çekimi ile sona erdi. – ANKARA

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
E-Ticaret 2024’te 3 Trilyon Lirayı Geçti!

Tamamen Ücretsiz Olarak Gazetemize Abone Olabilirsiniz.

Yeni haberlerden anında haberdar olmak için e-posta aboneliğini hemen başlat.
Giriş Yap

Haber Kontak ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!

Reklam Engelleyicisi Tespit Edildi

Sitemize katkıda bulunmak için lütfen reklam engelleyicinizi devredışı bırakın.