G-QXXHXL9JW0
USD34,10
EURO38,09
CNY4,84
GBP45,59
EURO/USD1,12
BIST9.900,25
Petrol74,72
GR. ALTIN2.875,16
BTC2.154.999,06

Düzce’de Ramazan Simidi Fırın Tezgahlarında Yerini Aldı

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Düzce’de Ramazan ayında sahur ve iftar sofralarında tüketilen yöresel lezzetlerden biri olan “Ramazan simidi”, taş fırınlarda pekmeze batırılarak susamsız pişirilerek hazırlanıyor. İldeki az sayıda fırında üretilen simit, özellikle sahurda tok tutma özelliği ile tercih ediliyor. Mayasız hamurdan yapılan ve gevrek hale getirilen simit, 25-30 taneden oluşan demetler halinde satışa sunuluyor.

Fırıncılık mesleğini dedesinden ve babasından devralan 28 yaşındaki İsmail Biltaş, Ramazan’a özel olarak ürettikleri “Ramazan simidi”nin hazırlanmaya başladığını belirtti. Simidin, civar köylerden talep gördüğünü ve pazarlarda satıldığını dile getiren Biltaş, genellikle sahur sofralarında keşkek ve peynirle tüketildiğini söyledi. Fırındaki simit üretimi nedeniyle tatlı bir telaş içinde olduklarını ifade eden Biltaş, bu telaşın kendilerini motive ettiğini vurguladı.

Biltaş, simidin yapımının normal simitlerden farklı olduğunu ve işçiliğinin zahmetli olduğunu belirtti. Hamurun özellikle dinlendirilmesi ve su ile tuzun iyi ayarlanması gerektiğini ifade eden Biltaş, ürünlerinin kalitesini muhafaza etmek için ustaların sürekli kontrolünde olduğunu söyledi. Simidin raf ömrünün yaklaşık 40 gün olduğunu aktaran Biltaş, fırındaki personelin çoğunun mesleklerini babalarından öğrendiğini sözlerine ekledi.

Ramazan simidi, sadece Ramazan ayında değil, yılın her döneminde Düzce’liler tarafından ilgi gören bir lezzet olmaya devam ediyor. Sahur ve iftar sofralarını süsleyen bu yöresel tat, geleneksel lezzetlerin yaşatılmasına önemli bir katkı sağlıyor. Fırıncılar ise her geçen gün artan talepleri karşılamak için gece gündüz demeden çalışmaya devam ediyorlar.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
Düzce’de Ramazan Simidi Fırın Tezgahlarında Yerini Aldı

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

Haber Kontak ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!