G-QXXHXL9JW0
USD34,25
EURO37,62
CNY4,88
GBP44,81
EURO/USD1,10
BIST9.020,78
Petrol79,26
GR. ALTIN2.912,13
BTC2.202.811,41

Dünyanın En Tehlikeli Peyniri: Casu Marzu! İçindeki Larvalarla Görünüm ve Tadım Şaşırtıyor

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Dünyanın en tehlikeli peyniri Casu Marzu’nun kökeni Sardunya Adası olan İtalya! 2009 yılında Guinness Dünya Rekorlar Kitabı’nda “dünyanın en tehlikeli peyniri” olarak kaydedilen bu benzersiz peynir, sıra dışı yapısı ve cesaret gerektiren tüketim şekli ile dikkat çekiyor.

Sardinya koyununun sütünden yapılan Casu Marzu peyniri, sineklerin yumurtalarını bırakması için açık havada fermentasyona bırakılıyor. Bu süreçte, peynirin içindeki larvalar fermentasyonu başlatır ve peynir, bu canlılar hala içindeyken tüketilir.

Geleneksel İtalyan aileleri ve gurmeler, bu olağandışı ve oldukça riskli peynire duydukları sevgiyi sürdürse de, Casu Marzu’nun üretimi ve satışı yasaklanmıştır. Ancak, bu yasaklara rağmen peynirin ticareti yasa dışı yollardan devam etmektedir.

Casu Marzu’nun tüketimi sırasında dikkat çeken önemli bir detay, içinde canlı larvalar bulunmasıdır. Ancak asıl tehlike, peynirdeki larvaların ölü olması durumunda ortaya çıkar. Ölü larvalar, bağırsak yüzeyine zarar vererek ciddi sağlık sorunlarına neden olabilir. Peyniri tüketirken gözleri korumak da önemlidir, çünkü peynirdeki böcekler beklenmedik bir şekilde fırlayabilir. Bazı insanlar peyniri kurtçuklardan arındırarak tüketmeyi tercih ederken, bazıları doğal haliyle yer. Casu Marzu, Akdeniz çayırlarının baharatlı ve yoğun aromasını yansıtır ve uzun süre ağızda tat bırakır.

Casu Marzu, sadece sıra dışı yapısıyla değil, ayrıca tartışmalı etkileriyle de dikkat çeker. Bazıları bu peyniri afrodizyak olarak görürken, diğerleri sindirim sorunlarına ve bağırsak rahatsızlıklarına yol açabileceği konusunda uyarır. Avrupa Birliği ülkelerinde ve İtalya genelinde satışı yasak olan bu peynir, Sardunya Adası’nda karaborsada bulunabilir. Sardunyalı gurme Paolo Solinas, Casu Marzu’nun kurtçuk istilasının peynirin büyüsünü ve lezzetini oluşturduğunu belirtir.

Sardunya’nın geleneksel ürünü olan Casu Marzu, içinde parazit bulunan gıdaların tüketimini yasaklayan yasalar nedeniyle 1962’den beri İtalya’da yasadışı olarak kabul edilir. Peyniri satanlar, 50 bin euro’ya kadar para cezasıyla karşı karşıya kalabilir. Ancak bütün bu yasaklara rağmen, Sardunya yerlileri bu sıra dışı lezzeti tüketmeye devam etmektedir.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
Dünyanın En Tehlikeli Peyniri: Casu Marzu! İçindeki Larvalarla Görünüm ve Tadım Şaşırtıyor

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

Haber Kontak ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!