G-QXXHXL9JW0
USD34,10
EURO38,09
CNY4,84
GBP45,59
EURO/USD1,12
BIST9.900,25
Petrol74,72
GR. ALTIN2.875,16
BTC2.154.716,32

Dünya Yörüngesindeki Starlink Uyduları Radyasyon Sızıntısı Sorunu Yaşıyor!

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Dünya yörüngesinde bulunan Starlink uyduları, korunan dalga boyu bantlarına daha fazla radyasyon sızdırmaya başladı. Elon Musk’ın sahibi olduğu SpaceX şirketi, internet erişimini dünyanın her noktasına götürme projesi kapsamında Starlink uydularını yörüngeye yerleştirmeye devam ediyor. Şu anda SpaceX’in alçak dünya yörüngesinde 6 binin üzerinde Starlink uydusu var ve şirketin toplamda 12 bin uydusunu yörüngeye yerleştirme izni bulunuyor. Ancak bu uydular, korunması gereken radyo dalga boylarına radyasyon sızdırmaya başladı.

Yeni nesil Starlink uyduları, seleflerine kıyasla 32 kata kadar daha fazla radyasyon yayıyor. Bu durum özellikle radyo astronomisi amaçları için temiz tutulması gereken bantlara etki ediyor. Sorun ilk kez 2023 yılında gündeme geldiğinde, SpaceX çözüm üzerinde çalıştığını belirtti ancak şu anda yörüngede 6.398 farklı uydu bulunduğu için sorun giderek artmış durumda. Hollanda Radyo Astronomi Enstitüsü’nden astronom Cees Bassa, ikinci nesil Starlink uydularının daha geniş bir radyo frekansı aralığında daha güçlü radyasyon yaydığını belirtiyor.

Dünya yörüngesi giderek kalabalıklaşıyor ve bu durum gökyüzü için ciddi tehlike oluşturabiliyor. SpaceX dışında OneWeb, Amazon ve Çin gibi şirketler de yörüngeye uydular fırlatıyorlar. Bu uyduların en belirgin etkilerinden biri, alacakaranlıkta görünür ışık çizgileri bırakmaları. Ancak bu uyduların sızdırdığı radyo dalgaları da radyo astronomisi için kullanılan bantlara etki edebiliyor.

Araştırmacılar, bu durumu düzeltmek için düzenlemelerin yapılması gerektiğini ve Starlink’in bu istenmeyen radyasyonu kaynağını belirleyip düzeltmesini öneriyorlar. Gittikçe artan uyduların yaydığı radyasyonun kontrol altına alınması ve yörüngenin daha fazla kirlenmesinin önlenmesi için acil önlemler alınması gerekiyor. Uyduların veri analizleriyle sorunun kaynağının belirlenerek çözüm bulunması talep ediliyor.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
Dünya Yörüngesindeki Starlink Uyduları Radyasyon Sızıntısı Sorunu Yaşıyor!

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

Haber Kontak ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!