Cenevre merkezli bir kuruluş tarafından yapılan açıklamaya göre, Gazze’den tahliye edilmeyi bekleyen hastaların sayısına dikkat çekildi. Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ), Gazze’de tedavi edilmesi gereken hastalar konusunda endişeli olduklarını belirtti. Binlerce hastanın acilen tedavi edilmesi gerektiği ve İsrail’in neden olduğu kıtlık yüzünden insanların ölümle karşı karşıya olduğu ifade edildi. DSÖ Sözcüsü Tarik Jasarevic ve BM İnsani İşler Koordinasyon Ofisi (OCHA) Sözcüsü Jens Laerke ise durumu değerlendirmek üzere basın toplantısında bir araya geldi.
Jasarevic, Gazze’deki hastanelerin saldırı altında olduğunu ve özellikle kuzeyde bulunan Şifa Hastanesi’nin erişilemez hale geldiğini aktardı. Aynı şekilde, güneydeki Emel Hastanesi’ne yönelik yardım misyonlarının da engellendiğini belirtti. Sağlık çalışanlarının hedef alındığını ve birçok hastanenin kuşatma altında olduğunu vurguladı. Bu süreçte, Gazze’deki sağlık merkezlerine yapılan 400’ten fazla saldırı sonucunda 600’den fazla kişinin hayatını kaybettiğini ifade etti.
Jasarevic, Gazze’de tedavi için tahliye edilmesi gereken 8 bin hastanın bulunduğunu belirtirken, şu ana kadar sadece 2 bin hastanın tahliye edilebildiğini açıkladı. Gazze’deki 20 bin sağlık çalışanının ise hastanelere ulaşamadığını aktardı. Güvenliğin olmadığı bir ortamda sağlık sisteminin işlemesinin imkansız olduğunu belirtti.
Laerke ise 21 Mart tarihinden bu yana İsrail’in, UNRWA’nın Gazze’nin kuzeyine gitmeye çalışan yardım tırlarını engellediğine dikkat çekti. Kuzeydeki insanların kıtlık yüzünden ölümle karşı karşıya olduğunu vurgulayarak, İsrail’e bu engeli kaldırma çağrısında bulundu. Gazze’deki insanların yaşadığı zorlukların acilen çözülmesi gerektiğini ifade etti.
Sonuç olarak, Gazze’deki hastaların acilen tahliye edilmesi ve tedavi edilmesi gerektiği vurgulandı. Sağlık sisteminin işleyebilmesi için gerekli güvenlik önlemlerinin alınması gerektiği belirtildi. Ayrıca, Gazze’deki insanların yaşadığı kıtlık ve sağlık sorunlarına acilen çözüm bulunması çağrısında bulunuldu.