G-QXXHXL9JW0
USD34,10
EURO38,09
CNY4,84
GBP45,59
EURO/USD1,12
BIST9.900,25
Petrol74,72
GR. ALTIN2.875,16
BTC2.155.539,59

Drake Geçidi: Dünyanın En Tehlikeli Sularıyla Yüzleşmek

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Drake Geçidi, dünya üzerindeki en tehlikeli deniz sularından biridir. Güney Amerika’nın Horn Burnu ile Antarktika’nın Güney Shetland Adaları arasındaki kötü şöhretli su kütlesi olan Drake Geçidi, neden bu kadar tehlikeli olduğuna yakından bakıyoruz. Güçlü akıntıları, dondurucu suları, şiddetli rüzgârları ve devasa dalgalarıyla Drake Geçidi’ne yakından bakmaya devam ediyoruz.

Drake Geçidi, yaklaşık 800 kilometre genişliğinde ve 1.000 kilometre uzunluğunda olup, Antarktika kıtasından diğer kara kütlelerine en kısa mesafedir. Bu bölge, inanılmaz derecede sert suları nedeniyle insanların 19. yüzyıla kadar Antarktika’ya ayak basamamasına sebep oldu. Geçit adını, 16. yüzyıl İngiliz kaşifi Sir Francis Drake’ten almaktadır. Drake, geçitten hiç geçmese de yaptığı keşif gezisi ile İngilizlere Güney Amerika’nın güneyinde açık deniz olduğunu göstererek dünyanın çevresini tekneyle dolaşmayı mümkün kıldı.

Dünyanın en güçlü okyanus akıntılarından bazıları Drake Geçidi’nden geçmektedir. Bu durum, kara kütlesinden gelen direnç olmadığı için suların büyük miktarda kuvvet üretmesine neden olmaktadır. Güney Okyanusu’nun donmuş Antarktika kıtasını çevreleyen karasız olması, yani güçlü rüzgarların dünyanın etrafında serbestçe esmesine izin vermesi, Drake Geçidi’ni fırtınalarla kuşatmaktadır. Böylece, devasa dalgalar oluşmaktadır. Bazı gemiler, Drake Geçidi’nde 25 metreye kadar dalgalarla karşılaştıklarını belirtmişlerdir.

2019 yılında, altı cesur kaşif, Drake Geçidi’nden kürek çekerek geçen ilk insanlar olmuşlardır. Bu zorlu yolculuk sırasında ekip üyeleri büyük miktarlarda kilo kaybetmiş ve uykusuzluktan etkilenmişlerdir. Günümüzde, birçok insan Antarktika’ya seyahat ederken Drake Geçidi’nde macera dolu bir yolculuk yapmaktadır. Ancak modern gemiler, bu yolculuğu daha güvenli hale getirmiştir.

Drake Geçidi aynı zamanda Antarktika’nın soğuk tutulmasına da katkı sağlamaktadır. İklim modelleri, bu geçidin milyonlarca yıl önce açılmasının Antarktika’nın soğumasına ve buzulların korunmasına yardımcı olduğunu göstermektedir. Eğer Antarktika çok daha sıcak bir yer olsaydı ve buzullar eriseydi, deniz seviyesinin tehlikeli şekilde yükselebileceği belirtilmektedir. Dolayısıyla, Drake Geçidi’nin tehlikeli yapısı aslında gezegenin korunmasına yardımcı olmaktadır.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
Drake Geçidi: Dünyanın En Tehlikeli Sularıyla Yüzleşmek

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

Haber Kontak ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!