G-QXXHXL9JW0
USD34,11
EURO38,11
CNY4,84
GBP45,39
EURO/USD1,12
BIST9.960,68
Petrol74,73
GR. ALTIN2.859,16
BTC2.163.139,50

Dışişleri Bakanlığı: Ukrayna Vatandaşları Sözde Seçimlere Katılmaya Zorlanmamalı

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Dışişleri Bakanlığı, “Milyonlarca Ukrayna vatandaşının sözde seçimlere katılmaya zorlanması yasa dışıdır” dedi. Ukrayna vatandaşlarından seçimlere katılmaması istendi. Rusya, Ukrayna’nın Donetsk, Luhansk, Zaporijya, Herson bölgeleri ile Kırım ve Sivastopol kentinde devlet başkanı seçimi yapacak. Seçmenler, 15, 16 ve 17 Mart tarihlerinde sandıklara giderek oylarını kullanacaklar. Ancak Ukrayna Dışişleri Bakanlığı, Rusya’nın bu bölgelerde yapacağı seçimlerin kabul edilemez olduğunu belirtti. Ülkenin yabancı ülkelere ve uluslararası örgütlere, Rusya’nın düzenlediği seçimlere uluslararası gözlemci göndermeme, seçim sonuçlarını tanımama çağrısı yaptığı da açıklandı.

Rusya’nın yasa dışı ilhak ettiği Ukrayna topraklarında yapılacak devlet başkanı seçimleri, uluslararası hukuka aykırı addedildi. Bakanlık, Rusya Federasyonu’ndaki seçim kampanyasının demokratik ilkelere ve seçim standartlarına uygunluğu konusunda da endişelerini dile getirdi. Ukrayna, bu bölgelerde yaşayan ya da zorunlu olarak Rusya’ya göç etmiş milyonlarca vatandaşının, sözde Rusya Devlet Başkanı seçimlerine katılmaması konusunda çağrıda bulundu. Aynı zamanda, seçime katılacakların Ukrayna yasalarını ihlal etmeleri durumunda yasal sorumlulukla karşı karşıya kalacakları belirtildi.

Rusya’da yarın yapılacak devlet başkanı seçiminde, Kırım ve Donetsk gibi Ukrayna’dan ilhak edilen bölgelerde de oy kullanılacak. Vladimir Putin’in 30 Eylül 2022’de imzaladığı kararname ile Donetsk, Luhansk, Herson ve Zaporijya bölgeleri yasa dışı olarak ilhak edilmişti. Ukrayna-Rusya Savaşı’nın devam ettiği bu dönemde, Rusya’nın bu bölgelerde seçim düzenlemesi Ukrayna tarafından kabul edilemez bulundu.

Sonuç olarak, Ukrayna’nın yabancı ülkelere ve uluslararası örgütlere, Rusya’nın düzenleyeceği seçimlere karşı olumsuz tutumunu belirttiği ve seçim sonuçlarını tanımayacağı açıklandı. Ukrayna vatandaşlarına, sözde Rusya Devlet Başkanı seçimlerine katılmamaları yönünde çağrı yapıldı ve yasal gerekliliklere uymayanlar hakkında yasal işlem yapılacağı belirtildi. Gelecek günlerde Rusya’nın Ukrayna topraklarında yapılacak seçimlere ilişkin gelişmeler yakından takip edilecek.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
Dışişleri Bakanlığı: Ukrayna Vatandaşları Sözde Seçimlere Katılmaya Zorlanmamalı

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

Haber Kontak ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!