Deniz Kuvvetleri Komutanlığı tarafından düzenlenen Deniz Kurdu-II/24 Tatbikatı, 7 Mayıs’ta başladı ve 18 Mayıs tarihine kadar devam edecek. Amacı ise Deniz Kuvvetleri ve bağlı Komutanlıkların harekâtı sevk ve idare etkinliğinin değerlendirilmesi, karargâh personeli ve tatbikata katılan unsurların muhakeme yeteneklerinin geliştirilmesi ve Hava ile Deniz Kuvvetleri unsurları arasında çalışabilirlik usullerinin denenmesidir. Seçkin Gözlemci Günü’nde dost ve müttefik ülke temsilcilerinin katılım sağladığı tatbikatta yerli ve millî platformlar ve sistemler öne çıktı.
Deniz Kurdu-II/24 Tatbikatı’nda yerli ve millî ürünlerin kullanımı önemli bir yer tutuyor. Savunma Sanayii Başkanı Prof. Dr. Haluk Görgün, yerli imkanlarla güvenlik güçlerinin ihtiyaçlarını karşılamayı hedeflediklerini belirtti. Tatbikatta yer alacak platformlar, radarlar, mühimmatlar, elektronik bileşenler ve yazılımlar gibi birçok yerli ürün Deniz Kuvvetleri Komutanlığı tarafından kullanılacak.
Deniz Kurdu-II/24 Tatbikatı’nda yer alan ürünler arasında ANKA (TUSAŞ), BAYRAKTAR TB2 (BAYKAR), ADA SINIFI KORVETLER (STM), TCG ANADOLU ve TCG İSTANBUL (STM), VURAN (BMC), COBRA-II (OTOKAR), ÇAKA UZAKTAN KOMUTALI KULE (FNSS), MAM-L, MAM-T, TEMREN/LUMTAS (ROKETSAN), ALBATROS-S ve MARLİN (ASELSAN & SEFİNE TERSANESİ) gibi birçok yerli ürün yer alıyor.
Savunma sanayi ekosisteminde yer alan ana yüklenicilerin ve KOBİ’lerin özverili çalışmaları sayesinde tatbikatın planlama ve icra safhaları büyük bir özveriyle yürütülüyor. Deniz Kuvvetleri Komutanlığı, Hava Kuvvetleri Komutanlığı ve Sahil Güvenlik Komutanlığı personeli de tatbikata büyük katkı sağlıyor.
Türkiye ve Yunanistan arasındaki Ege Denizi’nde ortak tatbikatlar devam ederken, Gaziantep Üniversitesi Makine Mühendisliği Bölümü öğrencisi ise savunma sanayi ve uluslararası ilişkiler konularında meraklı biri olarak bu tür faaliyetlerin gelişimi ve önemine dikkat çekiyor.