G-QXXHXL9JW0
USD34,10
EURO37,85
CNY4,82
GBP44,97
EURO/USD1,11
BIST9.774,49
Petrol73,10
GR. ALTIN2.797,28
BTC2.091.651,36

CTech, Türksat 6A Uydusunu Uzaya Gönderdi!

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Türk haberleşme uydusu TÜRKSAT 6A’nın uzaya fırlatılması, CTech’i hava, kara ve denizden sonra uzay alanına da dahil etti. CTech, Türkiye’nin yerli imkanlarla üretilen ilk haberleşme uydusu TÜRKSAT 6A’nın proje ortaklarından biri olarak belirlendi ve 35.786 km irtifadan haberleşme sağlayan ilk yerli firma oldu.

TÜBİTAK Uzay, TUSAŞ, ASELSAN ve CTech iş birliğiyle üretilen TÜRKSAT 6A uydusu, 9 Temmuz 2024 tarihinde ABD’den Space X firmasına ait Falcon 9 roketiyle uzaya gönderildi. Uydunun kapsama alanı Türkiye’nin yanı sıra Avrupa, Kuzey Afrika, Ortadoğu ve Asya kıtalarını da içerecek şekilde belirlendi. Uydunun 35 bin kilometre irtifada 42 derece doğu boylamındaki yörüngesinde çalışması planlanıyor.

CTech, 2005 yılında kuruldu ve 2007’de uydu haberleşme ürünleri üzerine çalışmalara başladı. 2014 yılında TÜRKSAT 6A projesini üstlenen firma, uzaya fırlatılan uydunun telemetri, telekomut ve mesafe ölçüm alt sistemlerini geliştirdi. Bu sayede TÜRKSAT 6A uydusu, 7 gün 24 saat kesintisiz haberleşme imkanı sağlayacak.

CTech Genel Müdürü Dr. Cüneyd Fırat, yerli üretimi uzaya taşımanın önemine vurgu yaparak, çalışmalarının uzayda da devam edeceğini belirtti. Şirketin geliştirdiği telemetri, telekomut ve mesafe ölçüm alt sistemi sayesinde iş birliklerine olanak sağlanacak.

Telemetri, telekomut ve mesafe ölçüm alt sistemi, uyduların temel alt sistemlerinden biri olarak önem taşıyor. Veri akışının sağlanması için alıcı ve verici birimler, antenler ve sinyal iletimini sağlayan bileşenler kullanılıyor.

Bu sistemler, asgari 15 sene boyunca kesintisiz haberleşmeyi sağlayacak şekilde geliştirilmiştir. CTech, gelecekte de benzer projelerde yer almayı ve uzayda başka ülkelerin ihtiyaçlarına yanıt vermeyi hedefliyor.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
CTech, Türksat 6A Uydusunu Uzaya Gönderdi!

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

Haber Kontak ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!