CTech, Türkiye’nin yerli imkanlarla ürettiği ilk haberleşme uydusu TÜRKSAT 6A’nın uzaya gönderilmesiyle beraber çalışma alanlarına hava, kara ve denizden sonra uzayı da ekliyor. Proje ortakları arasında yer alan CTech, 36 bin km menzilden haberleşme sağlayarak ülkenin ilk yerli firması olacak.
TÜRKSAT 6A uydusu, Temmuz 2024 tarihinde ABD’den Space X firmasının Falcon 9 roketiyle uzaya gönderilecek. Avrupa, Kuzey Afrika, Ortadoğu ve Asya kıtasının büyük bir bölümünü kapsayacak olan uydunun 5 milyar nüfusu hizmete alması hedefleniyor. Türkiye’nin ilk yerli geosenkron haberleşme uydusu olan TÜRKSAT 6A, 35 bin km irtifada 42 derece doğu boylamında çalışacak.
CTech Genel Müdürü Dr. Cüneyd Fırat, TÜRKSAT 6A uydusuyla 36 bin km menzilde haberleşmenin ilk defa sağlanacağını belirtti. Uydunun haberleşme sistemlerini geliştiren CTech, kesintisiz bir şekilde 7 gün 24 saat yer istasyonu ile iletişim kurmayı hedefliyor.
2005 yılında kurulan CTech, uydu haberleşme ürünleri üzerine çalışmalarına başlayarak TÜRKSAT 6A projesini 2014 yılında hayata geçirdi. Deneyimleri ve yenilikçi yaklaşımlarıyla uzaya da yerli üretim imzası atan CTech, telemetri, telekomut ve mesafe ölçüm alt sistemlerini yerli olarak geliştirip uyguluyor.
Telemetri, Telekomut ve Mesafe Ölçüm Alt Sistemi, uyduların en kritik alt sistemlerinden biri olarak öne çıkıyor. Bu sistemler sayesinde uydunun sağlık bilgileri ile uzaktan kontrolü sağlanarak yörüngesi belirleniyor. CTech, bu alt sistemlerin yersabit uydular için uzun süreli ve kesintisiz çalışmasını sağlayacak şekilde geliştirdi.
TÜRKSAT 6A’nın uzaya gönderilmesiyle birlikte CTech, deniz, kara ve hava platformlarının ardından artık uzayda da ürünlerine yer veren bir firma haline geldi. Gelecekte de CTech, uzaya gidecek uydu projelerinde telemetri, telekomut ve mesafe ölçüm alt sistemleriyle yer almayı sürdürecek.