Avrupa Birliği (AB) kurumları, çiftçilerin desteklerin yetersiz olduğunu iddia ettiği gösterilerle karşı karşıya kaldı. Çiftçiler, yüksek maliyetlere ve ucuz ithal ürünlere tepki göstererek desteklemelerin artırılmasını ve ürünlerine daha iyi ödemeler yapılmasını talep etti. Brüksel’de, AB kurumları önünde traktörleriyle gösteri düzenleyen çiftçiler, saman püskürterek polise karşı barikat kurdu. Almanya, Fransa, İtalya, İspanya, Hollanda, Belçika, Polonya, Macaristan ve Yunanistan gibi AB ülkelerinde de çiftçilerin tarım politikalarına karşı çıktığı gösteriler gerçekleşiyor.
Çiftçiler, AB’nin karmaşık piyasa düzenlemeleri, doğa restorasyon hedefleri, destekleme kesintileri gibi konuları eleştiriyor. Bunun yanı sıra yüksek enerji, yakıt ve gübre maliyetleri, gübre ve pestisit kullanımına getirilen sınırlamalar, Ukrayna’dan gelen ucuz tahıl ürünleri ve su tasarruf tedbirleri gibi konular da çiftçilerin tepkisine neden oluyor.
Brüksel’deki AB ülkelerinin tarım bakanları toplantısı binasının önündeki ana yolu trafiğe kapatan çiftçiler, polisin karşı barikatıyla karşılaştı. Çiftçiler, polis barikatına saman püskürterek tepki gösterdikten sonra römorklarla şeker pancarı, tahta palet ve tezek döktü. Bu protesto eylemi, çiftçilerin AB kurumlarına ve üye ülkelerin hükümetlerine karşı tepkilerini göstermesi açısından anlamlıydı.
Çiftçilerin ekonomik durumundan endişe duyulmasına neden olan düşük desteklemeler ve ucuz ithal ürünler, tarım politikalarında değişiklik yapılarak çiftçilerin haklarının korunması gerektiğine işaret ediyor. AB’nin tarım politikaları konusunda çiftçilerin talepleri ve eleştirileri dikkate alınmalı ve çiftçilerin daha iyi koşullarda çalışmaları sağlanmalıdır.
Çiftçilerin protestoları ve gösterileri, AB’nin tarım politikalarında ve desteklemelerinde yapılması gereken değişikliklere dikkat çekmektedir. AB ve üye ülkelerin bu konuda çiftçilerle birlikte çalışarak daha sürdürülebilir ve adil tarım politikaları geliştirmeleri önem taşımaktadır. Bu şekilde çiftçilerin yaşadığı sorunlar en aza indirilerek tarımsal üretimin ve çiftçilik faaliyetlerinin desteklenmesi sağlanabilir.