Tarım ve Orman Bakanlığı Bitkisel Üretim Genel Müdürlüğü, Samsun’da “Çeltikte Sözleşmeli Üretim Sektör Toplantısı” düzenledi.
Toplantıda konuşan Bitkisel Üretim Genel Müdür Yardımcısı İhsan Emiralioğlu, Zirai Karantina Toplantı Salonu’nda yaptığı açıklamada, Türkiye‘nin tarımsal üretim alanında dünyanın en büyük 9. ekonomisi olduğunu belirtti.
Çeltiğin Türkiye için kritik bir ürün olduğuna dikkat çeken Emiralioğlu, “Son 20 yılda üretimde yüzde 180’den fazla bir artış sağladık; ancak henüz kendi kendimize yeter durumda değiliz. Üretimimizi artırmamız şart. Bu sektöre nasıl teşvik, destek ve sözleşmeli üretim modelini uygulayabileceğimiz konusunda yoğun bir çaba içerisinde bulunuyoruz.” şeklinde konuştu.
Emiralioğlu, Türkiye’nin dünya genelinde 4,4 trilyon dolarlık tarımsal hasılanın 68,5 milyon dolarlık kısmını gerçekleştirdiğini ifade ederken, “Tarım alanı açısından 31, hasıla bakımından ise 9. sıradayız. Yani tarımsal verimlilikte ülkemizin toprağını dünya genelinde etkili kullanabilen bir ülke olduğu görülüyor. Bu, çiftçilerimizin ve üreticilerimizin başarısıdır. Tarım alanlarımıza göre aldığımız verim, dünya ortalamasının üzerindedir.” ifadelerini kullandı.
Emiralioğlu, doğal afetlerin tarım sektörüne olan etkilerini de vurgulayarak, “Son 50 yıl içinde dünya nüfusu iki katına çıkarken, kentleşme oranı yüzde 37’den 57’ye yükseldi. Ayrıca, köyden kente göç artmakta. Küresel iklim krizi ve iklim değişikliği senaryoları artık gerçeklerle yüzleşiyor; doğal afetlerin sıklığı beş katına çıktı. Bu durumun ekonomik zararı 250 milyar doları buldu ve bu miktarın yarısı tarım sektöründe ortaya çıktı.” dedi.
Dünya nüfusunun 2050 yılında 10 milyara, Türkiye’nin nüfusunun ise 105 milyona ulaşmasının beklendiğini hatırlatan Emiralioğlu, sözleşmeli üretimin önemini şu sözlerle ifade etti: “Bu, gıda talebine dayalı bir üretim artışını gerektirmektedir. Gelişen nüfus ve artan gıda talebi, ülkelerin gıda arzını güvence altına alma yönünde tedbirler almasına neden oluyor. Biz de Türkiye’nin kendi kendine yeterlik hedeflerini gerçekleştirmek ve temel gıda ihtiyaçlarını karşılamak amacıyla üretim stratejileri geliştirmek durumundayız. Bu bağlamda su kaynaklarını öncelikli hale getiren bir tarımsal üretim planlaması gerçekleştirdik ve yeni destekleme modelleri geliştirdik.”
Tarım ve Orman İl Müdürü İbrahim Sağlam, Samsun’un Edirne’den sonra en çok çeltik üreten ikinci şehir olduğunu belirtti. Samsun’da 222 bin dekar alanda 170 bin ton çeltik üretildiğini açıklayan Sağlam, “Samsun’un en fazla çeltik üretimi yapılan bölgesi ise 150 bin tonla Bafra ilçesidir.” dedi.
Samsun’da yalnızca şekerpancarı ve kenevirde sözleşmeli tarım üretimi yapıldığını ifade eden Sağlam, “Bakanlığımız çeltikte sözleşmeli tarım üretimini nasıl gerçekleştirebileceğimizi araştırıyor. Sözleşmeli üretimin avantajlarının farkındayız. Üretim miktarını ve pazarını bilmek önemli. Üretilen ürünlerimizin elde kalmaması sağlanacak. Bakanlığın belirlediği koşullara bağlı olarak üretim gerçekleştirildiğinde, karşılıklı sözleşmelerden biri kesinlikle bizim tarafımızdan da imzalanacaktır. Bu süreçte gereken tüm müdahaleleri yapmayı planlıyoruz. Sözleşmeli üretimin hem üreticilere hem de sanayicilere fayda sağlayacağına inanıyorum.” ifadelerine yer verdi.