Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, Çamlıca Kulesi‘nin açılışından bu yana yaklaşık 2,2 milyon ziyaretçi tarafından ilgiyle karşılandığını açıkladı.
Uraloğlu, İstanbul’un Çamlıca Kulesi‘nde gerçekleştirilen “Dijital Radyo Yayıncılığı Lansmanı Töreni”nde yaptığı konuşmada, 13 Şubat Dünya Radyocular Günü’nün anlam ve önemine vurgu yaptı. Bu özel günde, Türkiye’nin Dijital Ses Yayını Plus (DAB+) teknolojisine geçiş yaparak dijital yeni nesil radyo yayıncılığında yeni bir dönem başlattıklarını duyurdu.
Radyo, 19’uncu yüzyılın en önemli buluşlarından biri olarak nitelendirilen bir dijital dönüşümü temsil ettiğini dile getiren Uraloğlu, Türkiye’nin 1927 yılında Sirkeci’deki Büyük Postane’nin bodrum katında başladığı bu yolculukla 98 yıldır kesintisiz şekilde devam ettiğini belirtti.
Radyo yayınlarının 1964’te Türkiye Radyo Televizyon Kurumu’na aktarılmasıyla birlikte eğlenceden kültür ve sanatın tanıtımına kadar birçok önemli rol üstlendiğini vurgulayan Uraloğlu, dijitalleşmenin bu süreçte radyo yayıncılığına sağladığı katkıları aktardı.
Dijital radyo yayıncılığının (DAB) daha iyi ses kalitesi ve fazla kanal kapasitesi sunmak amacıyla keşfedildiğini belirten Uraloğlu, bu teknolojinin zamanla gelişerek DAB+ düzeyine ulaştığını ifade etti. Bu teknoloji, dinleyicilere parazitlerden arındırılmış net ses deneyimi ve ek içeriklerle zenginleştirilmiş bir dinleme imkanı sunduğu için dikkat çekiyor.
Bakan Uraloğlu, DAB+’ın enerji verimliliği ve sürdürülebilirlik özelliklerine dikkat çekerek, tek frekansla 16 yayının iletilebildiğini ve toplam enerji tüketiminin sadece 12,2 kilovat olduğunu belirtti.
Aynı şekilde, analog FM vericilerin her yayın için farklı bir frekans kullandığını söyleyen Uraloğlu, bu sistemin toplam enerji tüketiminin 128 kilovata kadar çıktığını hatırlattı. Bu dönüşüm ile yüzde 90’a varan enerji tasarrufu sağlanmış oldu.
DAB+ teknolojisinin, Türkiye’nin yayıncılık tarihi açısından önemli bir dönemeç olduğunu ifade eden Uraloğlu, teknolojik gelişmenin yanı sıra kültürel ve sosyal yaşamı da etkileyen bir yenilik sunduğunu vurguladı. Avrupa’nın en yüksek kulesi olan Çamlıca Kulesi‘nde gerçekleştirilen bu atımın ise tamamen stratejik bir öneme sahip olduğunu belirtti.
Çamlıca Kulesi, dünyada bir haberleşme kulesinden aynı anda 100 FM radyo yayını yapabilme kapasitesine sahip olarak, Türk yayıncılığında yeni bir çağ başlatılıyor. Uraloğlu, bu heyecan verici değişimin parçası olmanın gururunu yaşadıklarını dile getirdi.
Uraloğlu, İstanbul’da boş FM frekansı olmadığını ve yeni DAB+ yayınlarının başlamasıyla bu durumun çözüme kavuştuğunu belirtti. DAB+ sayesinde 448 yeni frekans sağlama imkanı bulunduğunu da kaydetti.
Şu an itibarıyla 12 radyo kanalı, özellikle bu yeni teknolojinin avantajlarından faydalanmak üzere hizmet vermeye başlamış durumda. Uraloğlu, dinleyicilerin yüksek kaliteli bir ses deneyimi yaşayacaklarını aktardı.
DAB+ teknolojisi, radyo yayıncılığını sadece iletişim aracı olarak değil, aynı zamanda dijital çağda etkileşim sağlayan bir platform olarak öne çıkarıyor. İnternet ve mobil teknolojilerin de katkısıyla radyo, eğlence ve eğitim alanında önemli bir araç haline gelebilir.
Bu teknolojinin savunma sanayisine de katkı sağlayacağını dile getiren Uraloğlu, geniş kapsama alanı ve istikrarlı yayın akışı ile pasif radar sistemleri için en uygun teknolojilerden biri olduğunu belirtti.
Bakan Uraloğlu, Çamlıca Kulesi‘nin, Çamlıca tepelerinde dağınık bir şekilde yer alan antenlerin kaldırılmasıyla doğaya entegre modern bir yapı olduğunu vurguladı.
Toplamda 49 kat yüksekliği ile İstanbul’un siluetinde önemli bir değişiklik yaratan kule, 39 ve 40’ıncı katlardan İstanbul’un eşsiz manzarasını izleme imkanı sağlıyor. Uraloğlu, Çamlıca Kulesi‘nin yerli ve yabancı turistler için cazibe merkezi haline geldiğini ve bugüne kadar 2,2 milyon kişi tarafından ziyaret edildiğini aktardı.
Uraloğlu, ayrıca, kaldırılan antenlerin yaydığı elektromanyetik alan değerinin Avrupa standartlarının üçte birine indirilmesi sayesinde bölge sakinlerine sağlıklı bir yaşam sunduklarını belirterek, elektromanyetik alan değerinin 39 volt/metre seviyesinden 2,5 volt/metreye indirildiğini ifade etti. Bu durum, yayıncılıkta yüksek kalitenin sağlanacağı yeni bir dönemin kapısını araladı.
Törenin ardından Uraloğlu, Çamlıca Kulesi Kontrol Merkezi’ni ziyaret ederek, radyo yayıncılığındaki bu tarihi günün önemine dikkat çekti. 100 radyo yayınını tek bir kuleden gerçekleştirebilmenin verdiği değer ve dijital dönüşümle birlikte enerji verimliliği ve yayın kalitesinin artırıldığını sözlerine ekledi.