G-QXXHXL9JW0
USD34,76
%0.07
EURO36,55
%0.04
EURO/USD1,05
%-0.03
BIST9.879,54
%0.53
Petrol73,75
%0.18
GR. ALTIN2.951,57
%0.03
BTC3.358.097,49
%0.86
  1. Haberler
  2. Teknoloji
  3. Bursa Hastanesi’nden Milli Yazılıma Geçiş!

Bursa Hastanesi’nden Milli Yazılıma Geçiş!

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Bursa’da bulunan Yüksek İhtisas Eğitim ve Araştırma Hastanesi, toplamda 11 bina ile Güney Marmara bölgesine 1520 yatak kapasitesiyle sağlık hizmeti sunmaktadır. Hastane, sağlık hizmetlerinin verimliliğini artırmak ve maliyet tasarrufu yapmak amacıyla çeşitli inovatif uygulamalar geliştirmektedir. 2016 yılında başlatılan “Pardus’a Göç” projesi doğrultusunda hastanenin bilgisayar altyapısında köklü bir değişikliğe gidilmiş ve toplam 1750 bilgisayardan 1250’sinde Pardus işletim sistemine geçiş yapılmıştır.

Hastane Başhekimi Doç. Dr. Mehmet Oğuzhan Ay, uluslararası siber saldırılara karşı dayanıklılığı ile bilinen milli işletim sistemi Pardus’un güvenilirliğini vurguladı. Ay, 2016 yılı itibarıyla TÜBİTAK tarafından geliştirilmeye başlanan Pardus işletim sisteminin hastane ortamında kullanılmaya başlandığını ifade ederek, “Geçtiğimiz yıl Akıllı Dijital Hastane’ye Geçiş Komisyonumuz, Pardus işletim sisteminin kullanıldığı bilgisayarlarda performans analizi gerçekleştirdi. Milli işletim sistemiyle donatılan bilgisayarların siber saldırılardan etkilenmediği ve kesintisiz hizmet verdiği sonucuna ulaştık.” şeklinde konuştu.

Doç. Dr. Ay, bu gözlemler neticesinde tüm hastane bilgisayarlarının milli işletim sistemine geçmesi yönünde karar aldıklarını belirtti.

BİLGİSAYAR BAŞINA 22 BİN LİRA TASARRUF

Ayrıca, Başhekim Doç. Dr. Mehmet Oğuzhan Ay, hastanede kullanılan 1750 bilgisayarın kritik 1250 tanesinde güncel Pardus işletim sistemi ile yönetildiğini dile getirdi. Ay, “Hedefimiz, tüm bilgisayarlarımızda milli işletim sistemini kullanmak. Pardus işletim sistemi sayesinde lisans maliyetlerinden kurtuluyor ve ofis yazılımlarına ücretsiz olarak erişim sağlıyoruz. Bu da her bilgisayar başına yaklaşık 22 bin TL tasarruf sağlayarak büyük bir ekonomik katkı sunmaktadır,” diyerek dönüşümün avantajlarını açıkladı.

TÜBİTAK TARAFINDAN GELİŞTİRİLDİ

Hastane bilgi işlem personeli Ercan Bayraktar, Pardus’un 2003 yılında TÜBİTAK tarafından geliştirilmesine başlandığını, yerli ve milli bir işletim sistemi olduğunu vurguladı. Ayrıca, 2021 yılından itibaren TÜBİTAK Ulakbim tarafından geliştirme sürecinin devam ettiğini ifade etti. Pardus’un, Linux tabanlı, açık kaynak kodlu bir yapıda olduğu ve lisans ücreti gerektirmeden düşük özellikteki bilgisayarlarda bile yüksek performans sağladığı ve güvenlik avantajıyla ön plana çıktığını belirtti.

Bayraktar, 2016 yılında “Pardus’a Göç” projesi ile Bursa’nın pilot bölge olarak seçilmesi ile birlikte ilk kez bu sistemi kullandıklarını ifade etti. “Projenin başlangıcında, 200 bilgisayarın kurulumu gerçekleştirdik. 2023 yılına kadar bu sayı 400’e kadar çıktı. Ancak bu yıldan sonra, Başhekim Doç. Dr. Oğuzhan Ay’ın desteğiyle bilgisayarların yüzde 71’inde Pardus işletim sistemine geçiş sağladık; yaklaşık 1250 bilgisayarın dönüşümünü başarılı bir şekilde tamamladık,” şeklinde konuştu.

“MOBİL CİHAZLA SORUNLARI HALLEDİYORUZ”

Bursa Yüksek İhtisas Eğitim ve Araştırma Hastanesi, Yıldırım, Osmangazi, Nilüfer ve Kestel gibi çeşitli ilçelerdeki ek binaları nedeniyle sistem yönetiminde bazı zorluklar yaşadıklarını ifade eden Bayraktar, bu sorunları çözmek için geliştirdiği özel bir uygul

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
Bursa Hastanesi’nden Milli Yazılıma Geçiş!
Yorum Yap

Tamamen Ücretsiz Olarak Gazetemize Abone Olabilirsiniz.

Yeni haberlerden anında haberdar olmak için e-posta aboneliğini hemen başlat.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

G-QXXHXL9JW0
Giriş Yap

Haber Kontak ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!