G-QXXHXL9JW0
USD34,27
EURO37,50
CNY4,85
GBP44,96
EURO/USD1,09
BIST8.876,22
Petrol78,76
GR. ALTIN2.926,15
BTC2.168.781,34

Bulgaristan’dan Stratejik Adım: IRIS-T Hava Savunma Sistemi ile Gökyüzü Kalkanı Güçleniyor!

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Bulgaristan, Avrupa Gökyüzü Kalkanı Girişimi Kapsamında Yeni Hava Savunma Sistemi Tedarik Etti

Bulgaristan, Doğu Avrupa’daki güvenlik dinamiklerini güçlendirme amacıyla önemli bir savunma sanayi anlaşmasına imza attı. Bu anlaşma çerçevesinde, Bulgaristan, Avrupa Gökyüzü Kalkanı Girişimi (ESSI) programı kapsamında Diehl Defence tarafından geliştirilen IRIS-T SLM kara konuşlu hava savunma sistemini tedarik edecek. Anlaşma, Almanya’nın Koblenz şehrindeki Alman Federal Bundeswehr Ekipman, Bilgi Teknolojileri ve Hizmet İçi Destek Ofisi’nin (BAAINBw) ofisinde gerçekleştirildi.

Anlaşmanın Detayları ve Finansmanı

Bulgaristan’ın bu yeni anlaşma ile 2032 yılına kadar toplamda 5 adede kadar ek IRIS-T SLM ve bir adet uzatılmış menzilli IRIS-T SLX satın almasına olanak tanınması hedefleniyor. Anlaşmanın başlangıç ​​değerinin 182 milyon euro civarında olduğu öngörülüyor. Bu maliyetin bir kısmı, Bulgaristan’ın son dönemde Ukrayna’ya yaptığı askeri ekipman bağışlarının tazminiyle karşılanacak ve 2025 yılı itibarıyla daha fazla katkı bekleniyor.

ICOLOR(Bu mühim ortaya koyma, Bulgaristan’ın Doğu Avrupa’daki güvenlik stratejileri açısından önemli bir adım olarak değerlendiriliyor. Hava savunma sisteminin modernizasyonu, ülkenin NATO standartlarına entegrasyonunu da hızlandıracak bir süreç olarak görülüyor.

Görüşmeler ve İmzalanan Protokol

Temmuz ayında Bulgar ve Alman savunma yetkilileri arasında IRIS-T SLM hava savunma sisteminin tedariki konusunda görüşmelere başlanmıştı. Eylül ayının başlarında ise Bulgaristan ve Almanya’nın savunma bakanları, tedarik konusunda iş birliği yapmak üzere bir Mutabakat Muhtırası imzaladılar. Bu süreç, Diehl Defence CEO’su Helmut Rauch ve Bulgaristan Cumhurbaşkanı Rumen Radev’in de dahil olduğu son toplantı ile tamamlandı. Böylece, iki ülke arasındaki askeri iş birliği derinleşmiş oldu.

Letonya ve Slovenya’nın Hava Savunma Yatırımları

Bulgaristan’ın bu anlaşmasıyla paralel olarak, Letonya ve Slovenya da Avrupa Gökyüzü Kalkanı Girişimi’nin (ESSI) bir parçası olarak Diehl Defence’den tedarik ettikleri IRIS-T SLM hava savunma sistemlerine entegre etmek üzere çok işlevli TRML-4D radarlarını almak için HENSOLDT ile bir sözleşme gerçekleştirdi. Söz konusu sözleşmenin 100 milyon euro değerinde olduğu belirtilirken, bu anlaşma bakım ve eğitim paketlerinin yanı sıra yüksek performanslı radar sistemlerini içermektedir. Ancak, teslimat takvimi ve hangi ülkeler için hangi sayıda radarın teslim edileceği konusunda herhangi bir bilgi verilmedi.

HENSOLDT CEO’su Oliver Dörre, hava savunma sistemlerine yönelik talebin muazzam olduğunu belirterek, “Üretim kapasitemizin genişletilmesiyle o kadar ilerleme kaydettik ki, tüm müşterilere rekor sürede tedarik sağlayabiliyoruz,” açıklamasında bulunmuştur.

Sonuç ve Gelecek Beklentileri

Bulgaristan’ın IRIS-T SLM hava savunma sistemi için yaptığı bu yatırımlar, bölgesel güvenliği artırmanın yanı sıra, NATO ülkeleri ile olan askeri iş birliğini de güçlendirme amacını gütmektedir. Bölgedeki diğer ülkelerin de benzer sistemlere yatırımlar yapması, Doğu Avrupa’nın hava savunma yapılarını güçlendirecek ve bu alandaki stratejik dengesizlikleri gidermeye yardımcı olacaktır.

Bir tarih, uluslararası ilişkiler ve savunma sanayi araştırmacısı olarak, bu gelişmelerin Avrupa’nın güvenlik mimarisine nasıl etki edeceği merakla izlenmektedir. Bu çerçevede, uluslararası iş birliklerinin ve askeri savunma sistemlerinin modernizasyon süreçlerinin önümüzdeki yıllarda daha da hızlanması beklenmektedir. Avrupa, özellikle Doğu Avrupa ülkelerinin savunma alanındaki bu adımlar, Rusya’nın yaşanan gerginlikler çerçevesinde yaptığı askeri hareketlenmelere karşı bir yanıt niteliği taşımaktadır. Bu nedenle, bölgedeki askeri iş birliklerinin geliştirilmesi ve yeni teknolojilerin entegrasyonu hayati önem arz etmektedir.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
Bulgaristan’dan Stratejik Adım: IRIS-T Hava Savunma Sistemi ile Gökyüzü Kalkanı Güçleniyor!

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

Haber Kontak ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!