G-QXXHXL9JW0
USD35,49
%0.16
EURO36,48
%-0.36
EURO/USD1,03
%-0.24
BIST9.977,94
%1.13
Petrol80,79
%0
GR. ALTIN3.081,27
%-0.39
BTC3.710.642,46
%0.55
  1. Haberler
  2. Dünya
  3. BM Genel Sekreteri Hiroşima Katliamı’nın 79. Yıl Dönümünde Açıklama Yaptı

BM Genel Sekreteri Hiroşima Katliamı’nın 79. Yıl Dönümünde Açıklama Yaptı

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Japonya’nın Hiroşima kentine ve üç gün sonra 9 Ağustos’ta Nagazaki’ye atom bombası atmasının 79’uncu yıl dönümü kapsamında BM Genel Sekreteri Antonio Guterres bir mesaj yayınladı. Yaşanan bu acı olayla ilgili paylaşım yapan BM Genel Sekreteri Antonio Guterres, Hiroşima’dan alınan derslerin unutulmaması gerektiğini vurguladı. Hiroşima Katliamı’nın, 6 Ağustos 1945’te, ABD tarafından Japonya’nın Hiroşima kentine atom bombası atılarak 200 binden fazla kişinin hayatını kaybetmesiyle sonuçlandığı hatırlatıldı.

Japonya Başbakanı Fumiyo Kişida, Hiroşima’da gerçekleştirilen anma töreninde yaptığı konuşmada, nükleer silahlardan arındırılmış bir dünya ve ebedi barışın sağlanması için ellerinden gelen tüm çabayı göstereceklerini ifade etti. Kişida, atom bombası sonrasında ayakta kalan tek yapıt olan ‘Atom Bombası Kubbesi Anıtı’nda düzenlenen törende, geçmişte yaşanan acı olayların bir daha tekrarlanmaması gerektiğinin altını çizdi.

6 Ağustos 1945 sabahında ABD’nin Hiroşima’ya bıraktığı ‘Little Boy’ adlı atom bombası, Hiroşima’nın yüzde 70’ini yok etti. Merkezinde 3 bin santigrat derece ısı oluşturan uranyum katkılı bomba, 1,5 kilometre çapındaki alanda büyük yıkımlara sebep oldu. İlk aşamada 80 bin kişinin ölümüne neden olan bomba, 1945’in sonuna kadar yaklaşık 200 bin insanın hayatını kaybetmesine yol açtı. Radyasyon kaynaklı hastalıklar da yıllar boyunca ölümlere sebebiyet verdi.

Hiroşima’dan 3 gün sonra, 9 Ağustos 1945’te, ABD’nin Nagazaki’ye attığı ‘Fat Man’ adlı bomba ise 195 bin kişilik Nagazaki nüfusunun yarısının yok olmasına sebep oldu. İlk olarak 39 bin olan ölü sayısı, yıl sonuna kadar 75 bine çıktı. Nagazaki saldırısının ardından da radyasyon etkileri uzun yıllar boyunca devam etti.

Bu tür acı deneyimlerin yaşanmaması için nükleer silahların tamamen ortadan kaldırılması gerektiği önemle vurgulanmaktadır. Hiroşima ve Nagazaki’de yaşanan bombalama olayları, insanlığa ders niteliğinde olup, bu trajedinin bir daha yaşanmaması için tüm dünya ülkelerinin ortak çabalar göstermesi gerekmektedir. Antonio Guterres’in mesajı, tarihten ders çıkarılması ve barışın korunması gerekliliğini hatırlatmaktadır.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
BM Genel Sekreteri Hiroşima Katliamı’nın 79. Yıl Dönümünde Açıklama Yaptı
Yorum Yap

Tamamen Ücretsiz Olarak Gazetemize Abone Olabilirsiniz.

Yeni haberlerden anında haberdar olmak için e-posta aboneliğini hemen başlat.

G-QXXHXL9JW0
Giriş Yap

Haber Kontak ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!