G-QXXHXL9JW0
USD34,19
EURO38,19
CNY4,87
GBP45,90
EURO/USD1,12
BIST9.665,78
Petrol71,86
GR. ALTIN2.902,19
BTC2.175.016,65

Birleşik Krallık, 142 Yıllık Kömür Dönemini Sonlandırdı!

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Birleşik Krallık, uzun yıllardır kömür enerjisi üretimine devam eden santrallerinden sonuncusunu kapatma kararı aldı. Ratcliffe-on-Soar kömür termik santralinin kapatılmasıyla Birleşik Krallık, 142 yıldır kömür enerjisi üreten ilk G7 ülkesi oldu. Kömür Sonrası Enerji İttifakı Sekretaryası Başkanı Julia Skorupska, Birleşik Krallık’ın kömür enerjisi dönemini sonlandırarak yeni bir enerji çağının başladığını belirtti. Enerji Bakanı Michael Shanks ise ülkenin artık yeni ve temiz enerji kaynaklarına yöneleceğini ve nesillere daha temiz bir çevre bırakacaklarını ifade etti.

Birleşik Krallık, 2015 yılında kömür santralini kapatma planını duyurmuş ve bu kararını uygulamaya geçirmiştir. Ülkenin elektriğinin yüzde 30’unu kömürden karşılayan Birleşik Krallık, bu oranı geçtiğimiz yıllarda yüzde 1’e düşürmüştür. Bu karar, İngiltere’nin 1990 yılından bu yana sera gazı emisyonlarını yarı yarıya azaltmasına yardımcı olmuştur. Ülke, 2050 yılına kadar net sıfır emisyona ulaşmayı ve 2030 yılına kadar elektriği karbonsuz hale getirmeyi hedeflemektedir.

Kömür enerjisi halen birçok ülkenin elektriğinin büyük bir bölümünü karşılamaktadır. Almanya’nın elektriğinin yüzde 25’ten fazlası ve Japonya’nın en az yüzde 30’u kömür enerjisinden sağlanmaktadır. Ancak Birleşik Krallık’ın kömür enerjisiyle vedalaşması, diğer ülkeler için de örnek olabilecek bir adım niteliği taşımaktadır. Bu karar, temiz enerji kaynaklarının daha fazla desteklenmesi ve çevreye daha duyarlı enerji üretim yöntemlerinin benimsenmesi konusunda diğer ülkelere de ilham verebilir.

Sonuç olarak, Birleşik Krallık’ın kömür enerjisi santrallerini kapatma kararı, temiz ve sürdürülebilir enerji üretimine yönelik atılmış önemli bir adım olarak değerlendirilmektedir. Ülkenin çevreye duyarlı enerji politikaları, diğer ülkelerin de benimseyebileceği ve uygulayabileceği örnek bir model olabilir. Kömür enerjisinin terk edilmesiyle Birleşik Krallık, gelecek nesillere daha temiz bir çevre bırakma konusunda kararlı bir adım atmıştır.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
Birleşik Krallık, 142 Yıllık Kömür Dönemini Sonlandırdı!

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

Haber Kontak ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!