G-QXXHXL9JW0
USD34,08
EURO38,06
CNY4,82
GBP45,34
EURO/USD1,12
BIST9.975,61
Petrol74,92
GR. ALTIN2.833,81
BTC2.146.296,58

Bilim İnsanları, Yeni Bir ‘Nöral Pusula’ Keşfetti!

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Bilim insanları, insanların doğada kaybolmamalarını sağlayan bir ‘nöral pusula’nın yerini belirledi. Yapılan yeni bir çalışma, insanların akıllı telefonları olmadan da A noktasından B noktasına ulaşabileceğini öne sürdü. Araştırmacılar, beyinde bulunan ve çevrede yönlendirme yapmamıza yardımcı olan bir ‘iç sinir pusulası’nı keşfettiler. Bu pusula, sinir hücreleri aracılığıyla iletilen elektrik sinyali şeklinde ve bize ilerlemekte olduğumuz yeni bir yöne işaret ediyor. Ayrıca, bu yapı, kendimizi farklı bir yöne çevirdiğimizde yeni bir rotada olduğumuzu da algılamamızı sağlıyor.

Yapılan çalışma, Birmingham Üniversitesi ve Münih Ludwig Maximilian Üniversitesi araştırmacıları tarafından gerçekleştirildi. Birmingham Üniversitesi’nden Dr. Benjamin J. Griffiths, bu nöral pusulayı beynin çeşitli bölgelerine gönderilen bir beyin sinyali olarak tanımladı. Bu sinyal, baktığımız yöne göre beyin bölgelerini güncelliyor ve böylece çevrede ilerlerken yön bulma hedeflerimizi güncellememize yardımcı oluyor. Bu pusula sayesinde, dönmeden önce yaklaşık 50 ila 100 milisaniye önce yeni bir rotaya girdiğimizi önceden haber alabiliyoruz.

Araştırma için 52 sağlıklı katılımcı seçildi ve beyin aktiviteleri kaydedilirken bir dizi hareket izleme deneyi yapıldı. Araştırmacılar, katılımcıların başlarını hareket ettirirken gelen beyin sinyallerini izlemek için elektroensefalografi (EEG) yöntemini kullandılar. Bu sayede, katılımcıların kafa yönündeki değişiklikleri hemen önce tespit edilebilen pusulanın ince ayarlı yön sinyalini tanımlamayı başardılar. Dr. Griffiths, pusulanın sürekli açık olduğunu belirterek, sinyallerin en güçlü olduğu zamanın hareket etmeden önce olduğunu açıkladı.

Bu keşif, insanların doğada nasıl yönlerini bulduğuna dair bir anlayış sağlayarak, hastalıkların neden olduğu yön bulma ve yönlendirme sorunlarına çözüm arayışına yol açabilir. Gelecekte yapılacak çalışmalarda, araştırmacılar bu beyin aktivitesinin hafıza ile ilişkilendirilip ilişkilendirilmediğini inceleyerek daha derinlemesine bir anlayış geliştirmeyi planlıyorlar. Sonuçlar Nature Human Behavior dergisinde yayınlandı.

Elektroensefalografi (EEG), beyin aktivitesinin kaydedilmesi için kullanılan bir yöntemdir. Test sırasında, kafa derisine yerleştirilen sensörler aracılığıyla beyin hücrelerinden gelen elektrik sinyalleri alınır. Bu sinyaller bir makine tarafından kaydedilir ve anormal bir durum olup olmadığı tıp uzmanları tarafından incelenir. EEG, beyin sağlığının teşhisi ve izlenmesinde kullanılan bir yöntem olup teknoloji şirketleri tarafından beyin-bilgisayar ara yüzleri oluşturmak için de kullanılmaktadır.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
Bilim İnsanları, Yeni Bir ‘Nöral Pusula’ Keşfetti!

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

Haber Kontak ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!