Bilim insanları, 66 milyon yıl önce Dünya’ya çarpıp dinozorların yok olmasına neden olan dev asteroitin yalnız olmadığını ortaya çıkardı. Çarpışmanın sonucunda ikinci bir asteroitin Batı Afrika açıklarına çarparak büyük bir krater oluşturduğu belirlendi. Bu olayın, en az 800 metre yüksekliğinde bir tsunami meydana getirdiği tahmin ediliyor. Bu çarpışmanın detaylarına ulaşmak için araştırmalar devam ediyor.
Dr. Uisdean Nicholson tarafından 2022 yılında keşfedilen 9 kilometre genişliğindeki “Nadir Krateri”, deniz tabanına çarpan bir asteroit tarafından oluşturuldu. Bu olayın tam tarihi belirlenemese de Kretase dönemi sonunda, dinozorların neslinin tükendiği zamanda meydana geldiği düşünülüyor. Astroit, Dünya’ya çarptığında atmosfere girerek büyük bir ateş topu oluşturdu.
Asteroitin çarpmasıyla yüksek sesli hava patlaması ve büyük bir depremi andıran sismik sarsıntılar meydana gelmiş olabileceği düşünülüyor. Kraterin Avustralya’daki Gosses Bluff Krateri’ne benzer olduğu belirtiliyor. Araştırmalar, suyun yükselmesi ve zeminde izler bırakmasıyla çarpışmanın etkilerini incelemeyi amaçlıyor.
Bilim insanları şu ana kadar bu büyüklükteki iki asteroitin neden bu kadar yakın zamanda Dünya’ya çarptığını anlamış değil. Nadir Krateri’ni oluşturan asteroidin yaklaşık 450-500 metre genişliğinde olduğu ve saatte 72 bin kilometre hızla Dünya’ya çarptığı tahmin ediliyor. Bu tür olayların nadir olduğu ve insanlık tarihinde benzer bir çarpışmanın yaşanmadığı belirtiliyor.
Araştırmanın bulguları, Nature Communications Earth & Environment dergisinde yayınlandı. Bilim insanları, asteroitlerin Dünya’ya çarpmasının nedenleri üzerine yapılan araştırmalar sonucunda, bu tür olayların etkileri ve olası senaryoları daha iyi anlamayı hedefliyor. Tüm bu çalışmalar, geçmişte yaşanan doğa olaylarını anlamak ve gelecekte benzer olaylara hazırlıklı olmak için büyük önem taşıyor.