G-QXXHXL9JW0
USD34,10
EURO37,85
CNY4,82
GBP44,97
EURO/USD1,11
BIST9.774,49
Petrol73,10
GR. ALTIN2.797,28
BTC2.091.651,36

Belgrad’da Binlerce Gösterici, Lityum Madeni Projesini Protesto Etti

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Belgrad’da binlerce gösterici, hükümetin iptal ettiği lityum madeni projesini tekrar başlatmasını protesto etmek için sokaklara döküldü. Sırbistan’ın batısındaki Lozniçe şehrindeki lityum rezervleri ile ilgili alınan karar tepki çekti ve İngiltere-Avustralya merkezli Rio Tinto şirketinin proje çerçevesinde lityum madenini çıkarması planlarını yeniden gündeme getirdi. Hükümet, 2022’de projeyi askıya almıştı ancak mahkeme kararlarıyla tekrar gündeme geldi. Sırbistan Cumhurbaşkanı Aleksandar Vucic, Rusya’dan alınan istihbaratla hükümet aleyhinde bir darbe girişiminin lityum madeni protestolarıyla bağlantılı olduğunu açıkladı.

Çevreci derneklerin, hükümete lityum ve bor madenlerinin aranması ve çıkarılması için verilen 40 günlük sürenin sona ermesiyle Belgrad’da dev bir protesto gösterisi düzenlendi. Katılımcılar “Kazmayacaksınız”, “Maden olmayacak”, “Sırp köylü isyanı”, “Yeterince yalan dinledik” yazılı pankartlar taşıdı. Cumhurbaşkanı Vucic, Rio Tinto şirketi ve AB’nin çevresel standartlara uyacağına dair yeni güvenceler verdiğini açıklamış ve madenin 2028’de faaliyete geçebileceğini belirtmişti. Hükümet, AB ile sürdürülebilir hammaddelerin kullanımına yönelik bir stratejik ortaklık anlaşması imzalamıştı.

Protestocuların tepkisi artarak devam ederken, hükümetin maden projesini tekrar gündeme getirme kararı ülke genelinde endişe yarattı. Binlerce gösterici, maden projesinin çevreye ve topluma olası zararları konusunda endişelerini dile getirdi. Madenin çıkarılmasının doğaya, su kaynaklarına, tarım alanlarına ve biyolojik çeşitliliğe zarar verebileceği, bölgedeki ekosistemi bozabileceği ve yerel halkın yaşamını olumsuz etkileyebileceği endişeleri dile getirildi.

Hükümetin maden projesini destekleyen açıklamalarına rağmen, halkın büyük bir çoğunluğu projenin durdurulmasını ve doğaya zarar veren faaliyetlerin önlenmesini istiyor. Protestocular, doğanın korunması, çevrenin temiz tutulması ve insan sağlığının düşünülmesi gerektiği konusunda yetkililere çağrıda bulundu. Bu çerçevede, hükümetin aldığı kararların toplumun genel çıkarlarını gözetmesi ve doğanın tahrip edilmemesi gerektiği vurgulandı. Toplumun sesine kulak verilerek çevre dostu politikaların benimsenmesi gerektiği ifade edildi.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
Belgrad’da Binlerce Gösterici, Lityum Madeni Projesini Protesto Etti

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

Haber Kontak ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!