Bangladeş Devlet Başkanı Muhammed Shahabuddin, Başbakan Şeyh Hasina’nın istifasının ardından parlamentoyu feshederek geçici hükümetin kurulmasının önünü açtı. Ülkede öğrenci protestolarının şiddet olaylarına dönüşmesi üzerine istifa eden Hasina’nın ardından geçici bir hükümet kurulması gerektiği anlaşıldı. Öğrenci liderleri, Nobel Barış Ödüllü ekonomist ve iş adamı Muhammed Yunus’un liderliğinde yeni bir geçici hükümet kurulması talebinde bulundu. Protesto organizatörlerinden Nahid İslam, ordu destekli veya yönetilen hiçbir hükümeti kabul etmeyeceklerini belirtti ve Yunus’un geçici hükümette liderlik rolünü üstleneceğini açıkladı. Ayrıca, toplumsal şiddeti kınadıklarını ve parlamentonun feshedilmesi için bir süreç başlattıklarını duyurdular.
Bangladeş Cumhurbaşkanlığı, parlamentonun feshedildiğini açıklarken, Muhammed Yunus’un Paris’te küçük bir tıbbi operasyon geçirdiğini açıkladı. Yunus, öğrencilerin geçici hükümete liderlik etme talebini kabul ederek en kısa sürede ülkeye döneceğini belirtti. 84 yaşındaki Nobel Barış Ödülü sahibi Yunus, Grameen Bankası’nı kurarak milyonlarca insanın yoksulluktan kurtulmasına yardımcı oldu. Hasina tarafından siyasi rakip olarak görülen Yunus, uzun süredir eleştirilerin hedefindeydi. Bir dönem hükümetin yoksulların “kan emicisi” olarak nitelendirdiği Yunus, siyasi amaçlarla hapsedilmiş ve suçlanmıştı.
Ülke genelinde dün gerçekleşen hükümet karşıtı protestolar sırasında polis ile çatışan göstericiler, Başbakanlık binasına zarar vermiş ve bazı eşyaları yağmalamıştı. Ülke genelinde yaşanan şiddet olaylarında 100’den fazla kişinin yaşamını yitirdiği belirtilse de resmi bir açıklama yapılmadı. Bangladeş medyası, hastane kaynaklarına dayanarak, çatışmalar sırasında birçok kişinin hayatını kaybettiğini bildirdi.
Bu gelişmelerin ardından Bangladeş’te geçici bir hükümetin kurulması beklenirken, Muhammed Yunus’un liderliğinde bir yönetim belirlenmesi beklenmektedir. Öğrenci liderleri, Yunus’un liderliğinde oluşacak hükümetin yolsuzluk ve baskıya karşı duracağına inanmaktadır. Bangladeş siyasetinde yaşanan bu hareketli süreç, ülkenin ve halkın geleceği üzerinde belirsizlik yaratmaktadır.