G-QXXHXL9JW0
USD34,29
EURO37,18
CNY4,82
GBP44,52
EURO/USD1,08
BIST8.872,85
Petrol74,86
GR. ALTIN3.013,97
BTC2.330.189,53

Balkan Diplomatları İstanbul’da Buluştu: Kültürel ve Ticari İşbirlikleri Gelişiyor

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala
24 Ekim 2024, İstanbulPrestige Uluslararası İlişkileri Geliştirme Platformu tarafından düzenlenen “Balkanlar ve Çevre Dost Ülke Diplomatları ile İstanbul Buluşması”, Metrohan’da gerçekleştirildi. Etkinlik, Balkan ülkelerinden başkonsoloslar, iş dünyası temsilcileri ile sanat ve edebiyat çevrelerinin önde gelen isimlerini bir araya getirdi.

Etkinliğin ev sahipliğini üstlenen Mehmet Gözcü, Prestige Uluslararası İlişkileri Geliştirme Platformu’nun kurucusu olarak, katılımcılara hoş geldin konuşması yaptı. Sunuculuğunu üstlenen Esra Alkan, platformun yürütme kurulu üyelerinden biri olarak etkinliğin önemine vurgu yaptı. Bu buluşma, iş ve kültür sanat dünyasından büyük ilgi gördü.

Buluşmaya Katılanlar

Etkinlikte, Arnavutluk İstanbul Başkonsolosu Armand Shandro, Kosova Cumhuriyeti İstanbul Başkonsolosu Suzan Noverderdaliu, Kuzey Makedonya İstanbul Başkonsolosu İdris Faziloski, Bosna Hersek İstanbul Başkonsolosu Dragan Mihaljevic, Bulgaristan İstanbul Konsolosları Toşhko Tomov ve Svetlozar Hristov, Karadağ İstanbul Konsolosu Drago Martinovic, Hırvatistan Konsolosları Diana Mihelic ve Marko Sapina yer aldı.

Gözcü, açılış konuşmasında etkinliğin İstanbul Büyükşehir Belediyesi Dış İlişkiler Dairesi himayesinde yapıldığını belirterek, Daire Başkanı Barbaros Büyüksağnak’a teşekkür etti. Etkinliğin amacının, bölge ülkeleriyle ticari ve kültürel iş birliklerini güçlendirmek olduğunu ifade eden Gözcü, “Bu platformu hayata geçirmekteki bir diğer amacımız da uluslararası ilişkilerde kalıcı dostluklar inşa etmektir.” dedi.

Yeni İşbirliği Adımları

Gözcü, platform olarak 2008’den bu yana konsolosluklarla birlikte çeşitli etkinlikler düzenlediklerini ve bu çalışmaların artarak devam edeceğini söyledi. Özellikle 2024 yılında Kosova ile ticari ve kültürel işbirliklerinin ilk adımını atmayı planladıklarını belirtti. “Kosova Cumhuriyeti İstanbul Başkonsolosluğu ile gerçekleştirilecek bu etkinlik ile iki ülkenin edebiyat, sanat ve iş dünyasını bir araya getirmeyi hedefliyoruz.” dedi.

B40 Balkan Şehirleri Ağı’nın Büyümesi

İstanbul Büyükşehir Belediyesi Dış İlişkiler Dairesi Başkanı Barbaros Büyüksağnak, yerel yönetimler arasındaki işbirliğinin uluslararası ilişkilere yapıcı katkılar sağladığını vurguladı. 2021 yılı sonunda 23 şehirle başlayan B40 Balkan Şehirleri Ağı, bugün 64 şehri bünyesinde barındırıyor. Büyüksağnak, bu ağın şehirlerin sorunlarına yerel çözümler üretmek ve bölgesel iş birliklerini güçlendirmek için önemli bir platform sunduğunu ifade etti.

Konsoloslardan İşbirliği Çağrısı

Etkinlikte, Bosna Hersek İstanbul Başkonsolosu Dragan Mihaljevic, iki ülke arasındaki ticaret hacminin yaklaşık 2 milyar KM’ye ulaştığını belirtti. Ayrıca, turizm alanında da gözle görülür bir artış olduğunu ifade etti. Arnavutluk İstanbul Başkonsolosu Armand Shandro, Arnavutluk’un Türkiye’nin 4. en büyük ticaret ortağı olduğunu vurgulayarak Türk şirketlerini yatırımlara teşvik etti. Kosova Cumhuriyeti İstanbul Başkonsolosu Suzan Noverderdaliu, B40 Balkan Şehirleri Ağı’nın bölgesel iş birliğini güçlendirmedeki rolüne dikkat çekti.

Yaşama Değer Katanlar Ödülleri

Etkinlikte, şehrin bilim, sanat ve kültür hayatına katkıda bulunan kişi ve kurumlara “Yaşama Değer Katanlar” ödülleri hakkında bilgilendirme yapıldı. Bu ödüller, ulusal ve uluslararası düzeyde 18 yıldır verilmektedir.

Balkan ülkeleri arasındaki işbirliklerini güçlendirmek ve kültürel bağları derinleştirmek adına önemli bir adım olarak değerlendiriliyor. Katılımcılar, karşılıklı anlayış ve işbirliği ile daha güçlü bir Balkan coğrafyası oluşturmayı hedefliyor.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
Balkan Diplomatları İstanbul’da Buluştu: Kültürel ve Ticari İşbirlikleri Gelişiyor

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

Haber Kontak ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!