Azerbaycan Türkiye Büyükelçiliği, Ege Üniversitesi, Azerbaycan merkezli Zafer Şehit Ailelerine Destek Derneği ve İzmir Azerbaycan Kültür ve Dayanışma Derneği işbirliğiyle İzmir’de düzenlenen panel, “Ermeni Sorunu ve 20. Yüzyıl’da Azerbaycanlılara Karşı İşlenmiş Katliam ve Sürgünler” konusuna odaklandı.
Panel, Eğitim Müsteşarı Doç. Dr. Necibe Nesibova’nın açılış konuşmasıyla başladı. Nesibova, Türkiye ve Azerbaycan’ın tarih boyunca büyük acılar yaşadığını vurgulayarak, Ermeni ve Bolşevik çetelerinin 31 Mart soykırımında Nahçıvan başta olmak üzere birçok kentte 50 binden fazla Azerbaycanlıyı katlettiğine dikkat çekti. Ayrıca, 1938 yılında yaşanan vahşetin benzerinin 1992 yılında Hocalı’da gerçekleştiğini belirtti. Hocalı’daki soykırımın Azerbaycan tarihinin en kanlı sayfalarından biri olduğunu ifade eden Nesibova, 44 günlük savaş sürecinde Cumhurbaşkanı Haydar Aliyev’in kararlılığı ve Azerbaycan ordusunun kahramanlığıyla Karabağ topraklarının işgalden kurtarıldığını ve zorla çıkarılan vatandaşların yurtlarına geri döndüğünü dile getirdi. Türkiye’nin, Azerbaycan’a verdiği destekten övgüyle bahsederek, bu dayanışmanın unutulmayacağını vurguladı.
Ege Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Mehmet Ersan ise Şuşa Beyannamesi üzerinden Türkiye ve Azerbaycan arasındaki güçlü dayanışmayı vurgulayarak, her iki ülkeye yönelik saldırının diğerini hedef aldığını hatırlattı. Güçlü olmanın ve birlikte hareket etmenin önemine değinen Ersan, Türk Cumhuriyetleri arasında da birlik ve dayanışmanın sıkıntıları önlemek adına gerekliliğine işaret etti.
Panelde ayrıca, Ege Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Tarih Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Nuri Karakaş, Birinci Dünya Savaşı’ndan günümüze kadar Ermeni sorunu ve Azerbaycanlıların maruz kaldığı katliam ve sürgünlere dair bilgi verdi. Konuşmaların ardından Azerbaycanlılara yönelik katliamları sergileyen bir fotoğraf sergisi de ziyarete açıldı.