G-QXXHXL9JW0
USD34,12
EURO38,12
CNY4,85
GBP45,75
EURO/USD1,12
BIST10.029,73
Petrol74,27
GR. ALTIN2.909,26
BTC2.178.985,33

Azerbaycan’ın ikinci Cumhurbaşkanı Ebulfez Elçibey 24. vefat yılında anılıyor

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Azerbaycan’ın bağımsızlık mücadelesinin öncüsü Ebulfez Elçibey, vefatının 24. yılında saygıyla anılmaktadır. Türk dünyasının bilge şahsiyetlerinden biri olarak kabul edilen Elçibey’in ölümünden 24 yıl sonra tüm Türk dünyasında hala büyük bir saygıyla anıldığına tanık olmaktayız. Azerbaycan’daki bağımsızlık hareketinin lideri olan Elçibey, ülkesinin bağımsızlığı ve Türk dünyasının birliği için adanmış bir lider olarak gönüllerde taht kurmuştur.

Ebulfez Elçibey, 24 Haziran 1938 tarihinde Nahçıvan Özerk Cumhuriyeti’nde dünyaya gelmiştir. Eğitimine Nahçıvan’da başlayan Elçibey, Azerbaycan Devlet Üniversitesi’ne giderek Arap Filolojisi Bölümü’nden mezun olmuştur. Daha sonra Mısır’a gönderilen Elçibey, akademik kariyerine ülkesinde devam etmiş ve 1969 yılında doktora tezini tamamlamıştır. Elçibey, öğrencilerine Türkçülük ve bağımsızlık duygularını aşılamak için çalışmış, ancak bu faaliyetleri nedeniyle Sovyetler Birliği’ne karşı propoganda yapmak suçlamasıyla tutuklanmıştır.

Elçibey, hapisten çıktıktan sonra Azerbaycan’da siyasi faaliyetlerine devam etmiş ve 1988 yılından itibaren Sovyet karşıtı halk hareketine liderlik etmiştir. 7 Haziran 1992’de yapılan seçimlerde Azerbaycan Cumhurbaşkanı seçilen Elçibey, hemen Sovyet Rus ordusunu ülkeden çıkararak milli ordunun kurulmasını sağlamış ve birçok reformu hayata geçirmiştir. Türkiye ile yakın ilişkileri öncelik haline getiren Elçibey, cumhurbaşkanlığı döneminde ilk yurt dışı ziyaretini Türkiye’ye gerçekleştirmiştir.

Ancak Elçibey’in cumhurbaşkanlığı dönemi, iç karışıklıklar ve Ermenistan’ın saldırıları nedeniyle kısa sürmüştür. Ülkede iç savaş tehlikesi belirdiğinde görevini bırakarak doğduğu köye giden Elçibey, ardından hastalığı nedeniyle 2000 yılında hayatını kaybetmiştir. Elçibey’in ölümünden sonra Azerbaycan Halk Cephesi Partisi genel başkanı olarak mücadelesine devam eden lider, Türk dünyasında ve özellikle Azerbaycan’da hala büyük bir saygıyla anılmaktadır. Azerbaycan’ın bağımsızlık mücadelesine önderlik eden Ebulfez Elçibey, Türk dünyasında önemli bir yerde durmaktadır.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
Azerbaycan’ın ikinci Cumhurbaşkanı Ebulfez Elçibey 24. vefat yılında anılıyor

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

Haber Kontak ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!