G-QXXHXL9JW0
USD34,12
EURO38,17
CNY4,86
GBP45,81
EURO/USD1,12
BIST10.029,73
Petrol74,52
GR. ALTIN2.918,20
BTC2.183.804,89

Avrupa’da Maymun Çiçeği Virüsü Riski Düşük, Ancak İthal Vakalar Görülebilir

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Avrupa Hastalık Önleme ve Kontrol Merkezi (ECDC), düzenlediği bir seminerde Maymun çiçeği virüsünün Avrupa’daki seyrini değerlendirdi. ECDC uzmanı Orlando Cenciarelli, virüsün Avrupa nüfusu için genel riskin çok düşük olduğunu belirtti. Ancak vakalarla temas eden kişilerde riskin yüksek olduğunu vurgulayarak, hastalığın düşük seyredeceğini söyledi. Avrupa’da şu ana kadar sadece İsveç’te bir vaka görüldü. Daha fazla ithal vakaya rastlanabileceğini belirten Cenciarelli, Avrupa ülkelerinin bu tür durumları ele almak ve ikincil bulaşmayı önlemek için hazır olmalarının önemine değindi.

Cenciarelli, aşının yalnızca enfeksiyon riski taşıyan kişilere, ağır hastalık geçiren, muhtemel bulaşma riski olan bölgelere seyahat eden ve kişisel risk değerlendirmesine dayanan kimselere verilmesi gerektiğini söyledi. Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) Avrupa Sorumlusu Marc-Alain Widdowson ise 2022 yazında Avrupa’da 27 bin vakaya ve 10 ölüme rastlandığını hatırlattı. Widdowson, kıtanın virüsten korunabileceğine inandıklarını belirtti.

Maymun çiçeği virüsü genellikle kemirgen hayvanlardan veya enfekte olmuş insanlardan bulaşıyor. Virüsün yayılmasının en önemli nedenleri vücut salgılarına temas etmek, enfekte eşyaları kullanmak ve vücut döküntülerine temas etmek. Hastalığın ilk belirtileri virüsün bulaşmasından 5 ila 21 gün sonra ortaya çıkabiliyor. Genelde yüksek ateş, vücut ağrıları, lenf bezlerinde şişlik, yorgunluk ve ciltte kabarcıklar gibi belirtiler görülüyor. Maymun çiçeği virüsüne özel bir tedavi yöntemi olmamakla birlikte antiviral ilaçlarla tedavi ediliyor. Hastalığın çoğu hafif seyrediyor ve birkaç hafta içinde iyileşiyor.

ECDC ve DSÖ tarafından yapılan açıklamalara göre Avrupa’da maymun çiçeği virüsüne karşı risk düşük olsa da, dikkatli olunması ve gerekli önlemlerin alınması gerektiği vurgulanmaktadır. Bu nedenle Avrupa ülkelerinin hastalığa karşı hazırlıklı olmaları ve halkı bilinçlendirmeleri önem arz etmektedir.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
Avrupa’da Maymun Çiçeği Virüsü Riski Düşük, Ancak İthal Vakalar Görülebilir

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

Haber Kontak ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!