G-QXXHXL9JW0
USD34,10
EURO38,09
CNY4,84
GBP45,59
EURO/USD1,12
BIST9.900,25
Petrol74,72
GR. ALTIN2.875,16
BTC2.159.710,54

Avrupa, Türkmenistan’ın Doğalgazıyla Enerji Kaynaklarını Çeşitlendirmeyi Hedefliyor

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Türkmenistan, Orta Asya’nın en büyük doğalgaz üreticisi ve ihracatçısıdır ve Avrupa’nın enerji kaynaklarını çeşitlendirmek için yeni arayışlara girdiği bir dönemde ilgisini çekmektedir. Bu süreç, Türkmenistan’ın 2008’de AB ile imzaladığı enerji iş birliği ve karşılıklı anlayışa ilişkin Çerçeve Anlaşması’na dayanmaktadır. Ayrıca, eski Türkmenistan Devlet Başkanı Gurbanguli Berdimuhamedov ve dönemin Avrupa Komisyonu Başkanı Jose Manuel Barroso’nun başlattığı Trans-Hazar Doğalgaz Boru Hattı projesi bu bağlamda önem kazanmıştır. 2011’de başlatılan proje, Türkmenistan gazının Türkiye ve Avrupa’ya ulaştırılmasını sağlayacak bir altyapı oluşturmayı amaçlamaktadır.

Trans-Hazar Doğalgaz Boru Hattı projesinin hayata geçirilmesiyle Türkmenistan’ın doğalgaz ihracatı coğrafyasının genişlemesi ve Avrupa pazarına açılması beklentisi bulunmaktadır. Türkmenistan’ın sahip olduğu enerji rezervleri ve üretimiyle bölgedeki doğalgaz tedarikçileri ve tüketicileri arasında kilit bir konumda bulunduğu göz önüne alındığında, bu proje Orta Asya’daki enerji dengelerini değiştirebilecek potansiyele sahiptir.

Türkmenistan, yıllık ortalama 80 milyar metreküple Orta Asya’nın en büyük doğalgaz üreticisi konumundadır ve bu doğalgazın yarısından fazlasını ihraç etmektedir. Ülkenin doğalgaz rezervlerinin yaklaşık 15 trilyon metreküp olduğu tahmin edilmektedir ve bu rezervlerin artırılması ve ihracat coğrafyasının genişletilmesi hedeflenmektedir. Özellikle Türkmenistan-Özbekistan-Kazakistan-Çin boru hattının yıllık yaklaşık 40 milyar metreküp doğalgaz satışı gerçekleştirdiği düşünüldüğünde, ülkenin enerji ihracatı potansiyeli oldukça yüksektir.

Rusya-Ukrayna Savaşı’nın başlamasıyla Rusya’nın enerji alanında yeni arayışlara girmesi ve Türkmenistan’ı da bir üçlü doğalgaz birliği kurmaya zorlaması, Türkmenistan’ın sahip olduğu enerji kaynaklarına olan talebi artırmıştır. Bu süreçte Türkmenistan’ın, Avrupa’nın enerji kaynaklarına olan ilgisiyle şekillenen yeni döneme ayak uydurması ve enerji ihracatını çeşitlendirmesi beklenmektedir.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
Avrupa, Türkmenistan’ın Doğalgazıyla Enerji Kaynaklarını Çeşitlendirmeyi Hedefliyor

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

Haber Kontak ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!