G-QXXHXL9JW0
USD34,15
EURO38,03
CNY4,85
GBP45,60
EURO/USD1,11
BIST9.887,75
Petrol72,53
GR. ALTIN2.886,60
BTC2.159.259,46

Avrupa Parlamentosu, Macaristan Başbakanı Orban’ın Rusya ziyaretini kınadı

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Avrupa Parlamentosu, Macaristan Başbakanı Viktor Orban’ın Avrupa Birliği dönem başkanlığı sırasında Rusya ziyaretini kınadı. Avrupa Parlamentosu Genel Kurulu’nda Avrupa Birliği’nin gelecek 5 yılda Ukrayna’ya desteğini teyit eden bir karar tasarısı oylandı. Karar 495 evet oyu ile kabul edildikten sonra Parlamento tarafından yapılan yazılı açıklamada, Avrupa Birliği’nin Ukrayna’ya askeri destek sağlama taahhüdü belirtildi. Ayrıca, Macaristan Başbakanı Viktor Orban’ın Rusya ziyareti kınandı çünkü ziyaretin Avrupa Birliği’ni temsil etmediği ve barış misyonundan uzak olduğu düşünüldü.

Avrupa Parlamentosu kararının ardından, Macaristan Başbakanı’nın Moskova ziyareti Avrupa Birliği içinde tepkilere neden olmuştu. Ursula von der Leyen ve Charles Michel gibi önemli figürler, Orban’ın ziyaretini eleştirdi ve Avrupa Birliği dış politikasına aykırı olduğunu vurguladı. Josep Borrell de Orban’ın Avrupa Birliği’ni temsil etmediğini belirtti. Ancak Orban, ziyaretinin barış yolunda bir adım atmak için olduğunu ve müzakere başlatmak amacıyla değil, barışa hizmet etmek için yapıldığını savundu.

Avrupa Birliği-Rusya ilişkileri, 2014 yılında Kırım kriziyle ve 2022’de Ukrayna-Rusya savaşıyla gerilmişti. Bu süreçte Macaristan, Avrupa Birliği’nin Rusya politikasına karşı çıkmış ve sıklıkla Rusya yanlısı politikalar izlediği iddialarıyla suçlanmıştı. Ukrayna’nın Avrupa Birliği’ne üyelik müzakereleri ve askeri-mali destek konularında anlaşmazlıklar yaşayan Macaristan, Orban’ın Rusya ziyaretiyle bu gerilimi artırdı.

Sonuç olarak, Avrupa Parlamentosu’nun Ukrayna’ya destek kararı ve Macaristan Başbakanı Orban’ın Rusya ziyareti arasındaki çelişki, Avrupa Birliği ile Macaristan arasındaki gerginliği artırmıştır. Orban’ın bu ziyareti, Avrupa Birliği’nin dış politikasına uygun görülmemiş ve barış yolundaki çabaları zayıflatacak bir adım olarak nitelendirilmiştir. Bu durum, Macaristan’ın Avrupa Birliği ile ilişkilerinde yaşanan karmaşıklığı ve çatışmayı gözler önüne sermektedir.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
Avrupa Parlamentosu, Macaristan Başbakanı Orban’ın Rusya ziyaretini kınadı

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

Haber Kontak ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!