İklim değişikliğinin yol açtığı aşırı sıcak hava dalgası, 16-24 Haziran tarihleri arasında dünya genelinde yaklaşık 5 milyar insanı etkisi altına aldı. Küresel ısınma ile birlikte hava sıcaklıklarının aniden artması sonucu ortaya çıkan bu durum, dünya nüfusunun %60’ından fazlasını aşırı sıcaklarla karşı karşıya getirdi. Petrol, gaz ve kömürün yanmasıyla ortaya çıkan emisyonların neden olduğu iklim değişikliğine bağlı olarak, Hindistan’da 619 milyon, Çin’de 579 milyon, Endonezya’da 231 milyon, Nijerya’da 206 milyon, Brezilya’da 176 milyon, Bangladeş’te 171 milyon ve ABD’de 165 milyon insan aşırı sıcak hava dalgasından etkilendi. Avrupa, Meksika, Etiyopya ve Mısır gibi ülkelerde de insanlar anormal sıcaklıklara maruz kaldılar. Toplamda 5 milyar insan bu durumdan etkilendi.
Aşırı sıcak hava dalgası sırasında Suudi Arabistan’da gerçekleşen Hac ziyaretinde en az 1300 kişi sıcaktan dolayı hayatını kaybetti. Mekke’de yaşanan aşırı sıcaklık dalgası, iklim değişikliği nedeniyle beş kat daha olası hale geldi. Yunanistan, Akdeniz, Orta Doğu ve Kuzey Afrika’nın bazı bölgelerinde de aşırı sıcaklıklar yaşanırken, ABD’de üst üste iki sıcak hava dalgası kaydedildi. Bu durum özellikle güney kesimlerde ve doğu kıyılarında olumsuz etkiler yarattı.
Hindistan’da 40 binden fazla insan sıcak çarpması riski ile karşı karşıya kaldı ve 100’den fazla kişi hayatını kaybetti. Çin, Paraguay ve Peru gibi ülkelerde de aşırı sıcaklıklar nedeniyle elektrik talebinde artış ve kesintiler yaşandı. Birleşmiş Milletler’in iklim bilim organı IPCC’ye göre, insan faaliyetlerinin yol açtığı küresel ısınma sonucunda aşırı sıcak hava dalgaları daha sık görülmeye başladı.
İklim değişikliği nedeniyle artan aşırı sıcak hava dalgaları, fosil yakıtların kullanımıyla doğrudan ilişkilendiriliyor. Çevre bilimciler ve uzmanlar, liderlerin sürdürülebilir enerji politikaları benimseyerek fosil yakıtlardan uzaklaşmaları gerektiği konusunda uyarılarda bulunuyor. Bu doğrultuda yapılan çalışmaların, iklim krizinin etkilerini azaltmada önemli bir rol oynayabileceği vurgulanıyor. Tüm dünya için adil bir çözüm yolunun bulunması ve fosil yakıtlardan uzaklaşılması, iklim değişikliğinin etkilerini minimize etmede kritik bir adım olabilir.