G-QXXHXL9JW0
USD33,99
EURO37,84
CNY4,79
GBP44,94
EURO/USD1,11
BIST9.577,46
Petrol72,69
GR. ALTIN2.821,35
BTC1.972.399,65

Antarktika’daki Deniz Buzu Endişe Verici Derecede Düşük Seviyede!

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Antarktika’da deniz buzu seviyelerinin üst üste üç yıldır endişe verici derecede düştüğü ortaya çıktı. ABD Ulusal Kar ve Buz Veri Merkezi’ne (NSIDC) göre, Antarktika’yı çevreleyen deniz buzunun miktarı şu anda 2 milyon kilometrekare civarında. Bu seviyenin üç yıldır altında olması, uzmanları endişelendiriyor. Daha az deniz buzu, penguenler, foklar ve diğer Antarktika hayvanlarının yaşam alanlarını tehdit ederken, aynı zamanda küresel deniz seviyelerinin yükselmesine katkıda bulunabilir.

NSIDC’de kıdemli araştırma bilimcisi olan Walt Meier, deniz buzundaki rekor düşüşün tam nedenini henüz bilmediklerini belirtiyor. Ancak küresel ısınmanın bu düşüşte önemli bir faktör olabileceğine dikkat çekiyor. 2016’dan bu yana Antarktika’daki deniz buzunun düşüş eğilimi devam ediyor ve bu durum kış aylarında da kendini gösteriyor. Deniz buzu, güneş ışınlarını yansıtarak bölgenin serin kalmasına yardımcı olur. Bu sayede okyanusun karanlık bölgeleri açığa çıkmaz ve güneş ışınları emilmez. Bu dengeyi korumak, kutup bölgelerinin ısınmasını ve buz kaybını engeller.

Deniz buzu, donmuş okyanus suyundan oluşur ve yoğunluğu sıvı suya göre daha az olduğu için yüzeyde yüzer. Dünya yüzeyinin yaklaşık yüzde 7’sini ve dünya okyanuslarının yaklaşık yüzde 12’sini kaplayan deniz buzunun önemi büyük. Özellikle Arktik ve Güney okyanuslarında yoğunlaşan deniz buz kütleleri, iklim değişikliklerinden hızlı bir şekilde etkilenir. Bu durum, küresel deniz seviyelerini yükseltebilir ve kıyı bölgelerinde yaşayan milyonlarca insanı tehdit edebilir. İklim değişikliği konusunda alınacak önlemler, bu durumu düzeltmeye katkı sağlayabilir ancak mevcut durumun geri dönüşü zor olabilir.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
Antarktika’daki Deniz Buzu Endişe Verici Derecede Düşük Seviyede!

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

Haber Kontak ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!